Végkielégítési adó: még tologatják a milliókat

Egyelőre nem döntött a Fidesz–KDNP a 98 százalékos különadó 2 milliós határának megemeléséről, noha a KDNP ezt szorgalmazza. A dilemma: ha jövőre 25–30 ezer köztisztviselőt elbocsátanak, 3,5 milliós határnál „súlyos tízmilliárdok” esnének ki a büdzséből.

Egyelőre nem döntött a Fidesz–KDNP-frakciószövetség tegnapi ülésén arról, változik-e a közszféra végkielégítéseit sújtó 98 százalékos különadó érintettjeinek köre. A frakcióülést követően Harrach Péter, a frakció vezetője lapunknak megerősítette, a kereszténydemokraták szerint különbséget kell tenni az indokolatlanul magas, a társadalom egészét bántó, jó erkölcsbe ütköző végkielégítések és a törvényben biztosított, a köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak járó végkielégítések között. A KDNP-frakció szerint két lehetőség áll fenn: vagy a mostani 2 milliós összeghatárt emelik meg, vagy az említett réteget kivonják a törvény hatálya alól. Mentességet kaphatnának például a tanárok, egészségügyi dolgozók. Arra, hogy mekkora lenne a megemelt összeghatár, azt mondta: ez a frakciószövetség megegyezésétől függ.

A tegnapi frakcióülésen azért nem született döntés, mert a frakcióvezetés szerint több álláspontot is mérlegelni kell. Munkatársunknak a zárt ülésről fideszesek azt mondták: voltak olyan vélemények, melyek kritikusan viszonyultak az alkotmánymódosítás és a 98 százalékos különadó kommunikációjához, bejelentéséhez. A KDNP-sek a zárt ülésen a 3,4-3,5 milliós határ mellett szóltak, de a kiszivárgott hírek szerint volt olyan fideszes képviselő, aki 5 milliósra emelné a 2 milliós határt.

Orbán Viktor a kínai utazása miatt nem volt ott tegnap délelőtt a frakcióülésen, de munkatársunknak azt mondták: a miniszterelnöknek az a véleménye, hogy valamilyen „foglalkoztatási védettséget” kell biztosítani az idősebb, 20–30 éves munkaviszonnyal rendelkező közalkalmazotti-köztisztviselői csoportnak. – Lehet, hogy ez lesz a megoldás, és nem a 2 milliós határ megemelése – latolgatott tegnap a Fidesz-frakció egyik ismert politikusa. Mindenesetre ma ülésezik a Fidesz elnöksége, és megvitatja a kérdést.

Ma Harrach Péter Fidesz-frakcióvezető társával, szakszervezetekkel találkozik, s ez a megbeszélés az esetleges döntést is befolyásolhatja. Lázár János múlt csütörtökön jelezte, kész a tárgyalásra annak érdekében, hogy a hoszszú szolgálati idővel rendelkező közalkalmazottakat ne érintse a különadó. A kereszténydemokrata frakcióvezető tegnap azt mondta: szeretné, ha közös Fidesz–KDNP módosító indítványt nyújtanának be a 98 százalékos különadóról szóló javaslathoz. „A nemzeti érdek és az egysége mindennél fontosabb. Ha leszavazzák a javaslatunkat a frakciószövetségen belül, akkor ezt tudomásul vesszük” – jelezte Harrach Péter.

A 2 milliós határ megemeléséről azért a dilemma, mert ha 2011 során valóban 25–30 ezer köztisztviselőt bocsátanak el –ahogyan azt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette – korántsem mindegy a büdzsé szempontjából, hogy a 2 millió fölötti részre vetik ki a 98 százalékos adót, vagy csak 3,5 millió fölött, ezek pedig „súlyos tízmilliárdot jelenthetnek” – mondta az egyik fideszes politikus.

Ezek ideiglenes megoldások, „nem a legszebbek”. De a hatékonyság a cél – vezette fel tegnap este a parlamentben Lázár János az általa jegyzett javaslatok általános vitáját. Azokat azzal indokolta, hogy az egyik legfőbb ígéretük – amire hárommillió Fidesz-szavazó voksolt – az volt, hogy visszaszedik a tisztességtelen, horribilis 100 milliós végkielégítéseket. Hazugság – reagált Lamperth Mónika (MSZP). Szerinte a „fülkeforradalomra” való hivatkozással nem lehet elkobozni törvényes végkielégítéseket, például a padagógusoktól. A Fidesz átlépte a Rubicont – fogalmazott Gyüre Csaba (Jobbik). Szerinte a jogállamiság pajzsán hatalmas rést üt a Fidesz, amikor a kontrollt elveszi az Alkotmánybíróságtól. Schiffer András (LMP) önhibájukon kívül elbocsátott köztisztviselők neki küldött levelét olvasta fel, akik több százezer forinttól esnek el a különadó miatt.

Schmitt Pál köztársasági elnök kedden aláírta a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról, valamint a magán-nyugdíjpénztári befi zetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokról szóló törvényt – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Feljelentés 2006 ősze miatt

Feljelentést tett Kovács Tamás legfőbb ügyésznél Gulyás Gergely képviselő a 2006. őszi fővárosi eseményekkel kapcsolatban.

A 2002 és 2010 között elkövetett jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság fideszes elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján közölte: három, még el nem évült ügycsoportról van szó, amelyek esetében olyan új tény merült fel, mely alapot adhat nyomozás elrendelésére vagy konkrét gyanúsításra.

Noha ismeretlen tettes ellen tette a feljelentést, Gulyás Gergely lapunk kérdésére azt mondta: Bene László volt országos rendőrfőkapitány, Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, valamint egykori helyettese, Lapid Lajos felelőssége vetődik fel. Arra, hogy vezető politikusok neve is felvetődhet-e, az albizottság elnöke úgy válaszolt: mindenekelőtt a rendőri vezetők felelőssége vizsgálható. Nem maradt írásos feljegyzés olyan beszélgetésekről, melyet például Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szabadfi Árpád rendőrfőkapitányhelyettes folytattak, noha az MTV-székház ostromának estéjén háromszor is beszéltek egymással. (Cs. I.)

„Én szeretem az Alkotmánybíróságot” feliratú pólót adott Schiffer András Lázár Jánosnak
„Én szeretem az Alkotmánybíróságot” feliratú pólót adott Schiffer András Lázár Jánosnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.