Gyurcsány szerint Orbán nem legitim vezető

Az alkotmányosság és a köztársaság megvédésére buzdított tegnap Gyurcsány Ferenc volt kormányfő a Vértanúk terén tartott demonstráción. A politikus három „vádpontot” is felsorolt Orbán Viktorral szemben. Ezek szerinte – ha igazak – egyértelműsítik, hogy Orbán nem legitim és nem alkotmányos vezetője az országnak.

Több ezren vettek részt a Magyar Demokratikus Charta tegnapi tüntetésén a Vértanúk terén. Lapunk információi szerint a jogállamiság védelmében szervezett demonstrációt eredetileg a Fidesz-székház előtt tartották volna, és csupán „civil” felszólalókkal. A rendezvényen számos szocialista politikus is jelen volt, a többi között Kovács László, Lendvai Ildikó, Kolber István, Molnár Csaba, a pártelnök Mesterházy Attila ma érkezik haza Brüsszelből. A tömegben több transzparenst is kifeszítettek: „Magyar demokrácia – élt 21 évet”, illetve „Alapjogunk örök – a Fidesz nem” feliratokkal. Néhány árpádsávos zászlóval érkező ellentüntető bekiabált néhányszor, őket a rendőrök igazoltatták és civil ruhás rendezők kísérték távolabb az eseménytől.

„Átgondoltuk, és értjük, mit csinálnak” – ezzel kezdte az első felszólaló, Bauer Tamás. A közgazdász emlékeztetett, hogy a charta két évvel ezelőtt a kisebbségek jogainak védelmében alakult újjá, most azonban „valamennyiünk jogai és méltósága van veszélyben”. Bauer szerint Orbán Viktor felfüggesztette az alkotmányt, amire csak Latin-Amerikában és afrikai diktatúrákban van példa. Hangsúlyozta, hogy ezekre a lépésekre a kormány nem kapott felhatalmazást, az alkotmányellenes tervek pedig egyértelműsítik: a kabinet fél, hogy a magán-nyugdíj-pénztári és a különadókról szóló törvényeket is elgáncsolta volna az Alkotmánybíróság, ezért kellett az alkotmányosságot „felfüggeszteni”. A közgazdász egyúttal azt javasolta mindenkinek, hogy maradjanak magán-nyugdíjpénztári tagok, csak ez nyújt ugyanis biztonságot.

Ungváry Rudolf történész tüzes beszédet tartott, emlékeztetve arra, hogy Orbán Viktor korábban azt mondta: a baloldal mindig rárontott nemzetére, holott ezt a jobboldal tette meg számos alkalommal, hatszázezer halálos áldozatot követelve. Ungváry szerint Orbán az eszelős hatalmi megszállottság hangján beszél és nyilas kifejezéseket használ (például: „nemzettestvéreim”), Magyarországon pedig az eddigi „leghitványabb kormány uralkodik”. Szerinte azért bontják le a jogállamot, mert gyávák. Végül így fogalmazott: „Halkan mondom, ne gondolják, hogy az indulat beszél belőlem, és lassan, hogy mindenki megértse: a kurva anyját annak, aki az én magyarságomat kétségbe meri vonni.” Beszédét és utolsó mondatát hosszú taps követte.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök fenségesnek nevezte, hogy ilyen sokan megjelentek a téren. Hozzátette: négy évvel ezelőtt is sokan voltak, akik a véleményüket akarták kifejezni az utcán. Azok, akik – mint mondta –csalódtak benne. De, folytatta, voltak olyanok is, akik csak rombolni, gyújtogatni akartak. Gyurcsány szerint négy éve az akkori ellenzék hatalmi puccsal akarta eltávolítani a kormányt. Az exkormányfő szerintMagyarországnakmost „tolvaj kormánya van”, amely ellopja az emberektől a nyugatos állam lehetőségét. „Azt mondják, a jog semmi, az igazság minden. De ahol csak igazság van, és nincs jog, ott csak az erőseknek van igazuk, a gyengéknek nem” – mondta, majd kijelentette: Orbán Viktor minden demokrata „ádáz ellenfele”. Gyurcsány végül három pontban vádolta meg a kormányfőt: egyfelől, amiért „elveszi a pénzünket”, másfelől, amiért „despotaként” bánik a közalkalmazottakkal, és indoklás nélküli kirúgásukra adna lehetőséget, harmadrészt pedig azért, mert meggyengíti az alkotmányosságot. „Ha ezek a vádpontok igaznak bizonyulnak, akkor Orbán Viktor nem lehet legitim, alkotmányos vezetője a hazának!” – mondta, szavait hangos taps és „mondjon le” bekiabálások követték. Gyurcsány kritizálta Schmitt Pál államfőt is, amiért a Fidesz „bábja”; de szólt Sólyom László korábbi köztársasági elnökről is, akinek szerinte most jött el az „utolsó esélye”, hogy kiálljon a demokraták és az alkotmányosság mellett. „Pár napja zárt ajtók mögött járt a Sándor-palotában és mondott valamit utódának. De fülbe súgni az udvaroncok szoktak, nem államférfiak” – tette hozzá. Gyurcsány végül arra szólított mindenkit, hogy támogassa az alkotmányról szóló népszavazási kezdeményezést, mondván, ez az egyik esély megmutatni a hatalomnak, hogy a demokraták nem félnek, és készek hallatni a hangjukat.

Gyurcsány Ferenc a Nagy Imre-szobornál
Gyurcsány Ferenc a Nagy Imre-szobornál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.