Elfogadtaa parlament a médiaalkotmányt

Az ellenzék tiltakozása ellenére a kormánypártok kétharmados többséggel elfogadták a parlamentben az úgynevezett médiaalkotmányt. Az újságírószakmában és a nemzetközi jogvédő szervezetek körében egyaránt felháborodással fogadott törvény hatálya valamennyi médiumra kiterjed, ideértve a nyomtatott és elektronikus orgánumokat, hírportálokat. Az internetes felhasználói tartalmakra, blogokra, fórumokra viszont nem vonatkozik. Kiegyensúlyozott tájékoztatásra kötelezi a kereskedelmi médiumokat is – holott (ahogy erre a záróvitában az ellenzék emlékeztetett) ez a szempont jelenleg a közmédiában sem érvényesül. A kiegyensúlyozottságra a kizárólag fideszes jelöltekből kilenc évre megválasztott Médiatanács ügyel.

A médiaszolgáltatók kötelező regisztrációja a tiltakozás hatására kikerült a szövegből, ahogy a kötelező válaszadási jog is. Az oknyomozó újságírás védelmét biztosítani hivatott szabályok viszont nem sokat változtak, így életbe lép az ellenzékiek által „gumiszabályként” aposztrofált paszszus, amely alapján a „közrend védelmére” hivatkozva is kötelezhetik a médiumokat informátoraik felfedésére.

Az LMP-s Karácsony Gergely a záróvitában „médiatákolmánynak”, a szocialistákhoz hasonlóan alkotmányellenesnek nevezte a jogszabályt. Novák Előd (Jobbik) pedig azt kifogásolta, hogy egyetlen ellenzéki módosítást sem fogadott be a Fidesz. – Az oknyomozó újságírásnak eddig nulla védelme volt, a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye pedig igenis elvárható bármely magára valamit is adó médiumtól – reagált Rogán Antal, az egyik előterjesztő.

Emlékeztetőül: a javaslatot Rogán és Cser-Palkovics András jegyzi, így spórolták meg a kormány-előterjesztéseknél kötelező társadalmi egyeztetést. A civil szervezeteket meghívták ugyan a parlament kulturális bizottságába, és néhány javaslatukat meg is szívlelték, de az ellenzéki módosítások közül egyet sem fogadtak be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.