Az LMP évenkénti nagyellenőrzést sürget

Módosítaná a környezet- és természetkárosítás törvényi tényállását az LMP. Az ökopárt büntetné mindazokat, akik a felügyeleti vagy ellenőrzési kötelezettségük elmulasztásával járultak hozzá a föld, a levegő vagy a víz szennyezéséhez, illetve fokozottan védett élő szervezetek pusztulásához.

A Lehet Más a Politika – a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéshez hasonlóan –szankcionálná a hivatalos eljárásban elkövetett veszélyeztetést is. A parlament elé terjesztett javaslat szerint „az a hivatalos személy, aki hivatali kötelességének megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, testi sértést okoz, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Tömegszerencsétlenség esetén a büntetés három évig terjedne, ha pedig több ember veszítette életét, a bíróság a felelőst akár nyolc, míg szándékos kötelességszegés esetén tíz évig terjedő börtönnel sújthatná.

Az ökopárt tiszta viszonyokat teremtene a veszélyes anyagokat és technológiákat alkalmazó létesítmények hatósági engedélyének kiadása és tevékenységének ellenőrzése terén is. Az LMP egy másik törvényjavaslatban azt kezdeményezi, hogy a működési, illetve az építmények használatbavételi engedélyét kibocsátó hatóságok legalább évente egyszer folytassanak teljes körű – a technológiai folyamatokra és a létesítmények állapotára is kiterjedő vizsgálatot. Ugyanezt követelnék meg a veszélyes hulladékok kezelésével és ártalmatlanításával foglalkozó vállalkozások esetén is.

A törvénytervezetek benyújtásának előzménye, hogy a kolontári iszapkatasztrófa kapcsán felvetődött: az illetékes hatóságok nem vagy nem kellő alapossággal tettek eleget ellenőrzési kötelezettségüknek. A környezetvédelmi hatóság emberei a tragikus következményekkel járó gátszakadás előtt alig két héttel vizsgálódtak a helyszínen, ám mindent rendben találtak. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár később viszont azt nyilatkozta, hogy a gát állékonyságát – statikai állapotát – nem a környezetvédelmi felügyelőségnek, hanem az elsőfokú építésügyi hatósági jogkört gyakorló települési jegyzőnek kellett volna vizsgálnia. A hatásköri vitának a tragikus következmények szempontjából már nincs jelentősége, de valószínűsíthető: ha ipari baleset esetén börtön fenyegetné az ellenőrzésre jogosult szervezet embereit is, bizonyára komolyabban vennék a kötelezettségeiket. Az LMP javaslata szerint a környezetvédelmi és az építésügyi hatóság bizonyos létesítmények biztonságáért egyetemlegesen felelne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.