Befejezetlen épületekben kell lakni az árvízkárosultaknak

Ha csak az elemi lakhatási feltételekkel is, de a kormány által megszabott október 31-i határidőre szinte mindenütt elkészültek az árvízben tönkrement s állami segítséggel újjáépített házakkal. Azok feje felett is lesz fedél, akik a házvásárlás mellett döntöttek – ez derült ki az általunk megkérdezett észak-magyarországi településeken.

Igaz, az „elemi lakhatási feltétel” sokszor csak annyit jelent, hogy a ház áll, van rajta tető, egy szobát lehet fűteni, s a csapból jön a hideg és a meleg víz: a hiánypótlásra, a kivitelezés teljes befejezésére azonban esetleg még hetekig vagy hónapokig kell várni – közölte érdeklődésünkre Felsőzsolcán az egyik építési műszaki vezető. Hivatalosan azonban ezekben az esetekben is megtörténik majd a használatbavételi engedélyezési eljárás elindítása, s beköltözhetnek a lakók – vagyis papíron eleget tesznek az újjáépítésről szóló kormányrendelet előírásainak.

Az ország hat megyéjének harminchét településén háromszáztizenhét olyan lakóházat regisztráltak a kárfelmérők, amelyek megsemmisültek, vagy életveszélyessé váltak. Az újjáépítéssel kapcsolatos ügyintézést hátráltatta, hogy a kormány és az érintett önkormányzatok közel másfél hónapos egyeztetés után, augusztus végére tisztázták a lakhatási támogatás kiutalásának minden részletét. Felsőzsolcán száznyolcvan ház vált lakhatatlanná, s a tulajdonosok közül hatvannégyen úgy döntöttek, a nehézkesen haladó építkezés helyett inkább ingatlant vásárolnak. Több mint negyven felsőzsolcai károsult írásban nyilatkozott arról, hogy saját maga kívánja megoldani lakhatási ügyét. Hetvennégy otthon állami segítséggel épül újjá. Mint megtudtuk, ezek közül csak alig tucatnyi van olyan állapotban, hogy valamennyi helyiség lakható – jórészt az úgynevezett készházak (azaz könnyűszerkezetes épületek) tartoznak ezek közé.

A legtöbb ingatlanban azonban az október végi hivatalos átadás-átvétel után még dolgozni fognak a burkolók, a vízvezeték-szerelők és más mesterek. Szikszón négy család otthona ment tönkre az árvízben: hárman a településen vásároltak új házat, egy család pedig állami segítség nélkül építkezik, ők a költözést csak a jövő nyáron tervezik, addig rokonoknál laknak. Edelényben huszonnégy ház dőlt össze az árvíz nyomán: itt valamennyi tulajdonos a házvásárlás mellett döntött, a legtöbben már be is költöztek az új otthonukba – mondta Molnár Oszkár polgármester. Nagyobb probléma, hogy az össze nem dőlt, de az árvízben megsérült házak eseté ben még nem sikerült befejezni a rekonstrukciót. A Magyar Vöröskereszt segítségével – átmeneti megoldásként – az önkormányzat által korábban megvásárolt egyik irodaépületben alakítanak majd ki szükséglakásokat: ide hat olyan család költözik, amelynek tagjai a tél beálltáig nem tudnak visszaköltözni saját otthonukba.

Hamarosan átadják azt a három, bajba jutott családnak felajánlott, úgynevezett monolitházat Felsőzsolcán, amelynek építését a Holcim Hungária Zrt. 28 millió, Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 8,3 millió forinttal támogatja. Az egyedi technológiának köszönhetően árvíz esetén a vasbeton tartófalak –az összedőlt épületek vályogfalaival ellentétben – vízzáróak, és nem veszítik el szilárdságukat.

Harminchét településen háromszáztizenhét ház semmisült meg
Harminchét településen háromszáztizenhét ház semmisült meg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.