Egységes ellenzék? Mindenki máskor és máshol tüntet

A Gyurcsány Ferenchez kapcsolódó Demokratikus Charta november 2-ára szervez tüntetést a Fidesz alkotmánymódosító terve ellen.

Felhívásuk szerint Orbán Viktor és kormánya sorra iktatta ki a politikai döntéshozatal rendszeréből azokat az alkotmányos fékeket és ellensúlyokat, amelyek demokratikus korlátok között tarthatnák az uralmát, pártkádereket nevezett ki a közhivatalok élére, és új, csak neki szolgáló intézményeket hozott létre. Az MSZP Demokratikus Koalíció platformja (ezt Gyurcsány Ferenc vezeti), is részt vesz a charta Vértanúk terére meghirdetett demonstrációján.

Az LMP november 3-ára hirdetett hasonló demonstrációt. A párt felhívása szerint a Fidesz hadat üzent az Alkotmánybíróságnak, a népszavazás intézményének és ezzel a teljes magyar alkotmányos berendezkedésnek. Ezért a koalíciós Nagy Imrekormány megalakulásának évfordulóján békés tüntetésre hívják a jogállam és a demokrácia híveit az Alkotmánybíróság épülete elé.

Az MSZP pedig november 27-én tart országos tömegdemonstrációt a kormány eddigi tevékenysége ellen. Mesterházy Attila pártelnök elmondta: a rendezvény egyben évértékelő is lesz, amelyet a következő években is megtartanak majd. A rendezvényre – amelyen a pártpolitikusok mellett civilek is felszólalnak majd – több ezer embert várnak. A helyszínről később adnak tájékoztatást. Az MSZP elnöke közölte: örül a Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőhöz köthető Demokratikus Charta november 2-ára szervezett tiltakozó akciójának, mert ez is azt mutatja, hogy civilek is fellépnek az Alkotmánybíróság elleni támadás ellen. A LMP egy nappal későbbi demonstrációjáról azt mondta: nem szerveznek közös akciót az LMP-vel, és ő maga sem tervezi, hogy részt vesz a rendezvényen.

A pedagógusok szakszervezetei sem zárják ki a tüntetés lehetőségét, de elsősorban a döntéshozókkal folytatott tárgyalások útján kívánják rendezni a 98 százalékos különadó ügyét – közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete. Egyeztetést kezdeményeznek a kormánnyal a 98 százalékos különadó ügyében, és ha nem lesz megegyezés, akkor tüntetést szerveznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.