Szeged nem vált Esztergommá

A felszíni ádáz viták ellenére kompromisszum született tegnap a szegedi közgyűlésben. A szervezeti és működési szabályzatot elfogadták, a bizottságok két hét múlva állhatnak fel.

Szeged nem Esztergom! – mind a Fidesz, mind az MSZP meghatározó helyi politikusai ezt hangsúlyozták a városi közgyű lés tegnapi ülésén, ahol elfogadták a kompromiszszumos szervezeti és működési szabályzatot (szmsz), illetve meghoztak néhány sürgős, az uniós pá lyázatokkal kapcsolatos döntést.

Az önkormányzati bizottságok a két hét múlva tartandó rendkívüli testületi ülésen állhatnak fel, mivel a számos módosítással elfogadott szmsz egységbe foglalása nem volt lehetséges a szerdai ülésnapon.

A Fidesz korábbi szándéka szerint érvényesíteni akarta a testületbenmeglévő jobb pozícióját, és az szmszmódosításával megnyirbálni Botka László szocialista polgármester hatáskörét. Az szmsz-t azért is muszáj volt módosítani, mert a választási törvény módosítása miatt változott a testület létszáma. Kiderült azonban, hogy törvénysértő az a jogi megoldás, amelyet a Fidesz módosító csomagját egyéni képviselői indítványként jegyző Gyimesi László beterjesztett.

A Fidesz–KDNP-frakció nem volt hajlandó alpolgármestert adni a saját soraiból, ehelyett az egy, az alakuló ülésen általuk is megszavazott MSZP-s alpolgármester mellé négy, alpolgármesteri jogosítványokkal rendelkező tanácsnokot választottak volna. A vasárnap beterjesztett módosító csomagról Mózes Ervin jegyző törvényességi észrevételeket tett. Gyimesi képviselő – és mögötte a Fidesz–KDNP-frakció – kedden visszavonta a törvénysértő pontokat.

Így lesz ugyan négy tanácsnok, akiknek azonban nem lesz döntési és felügyeleti, csak javaslattételi joga, e javaslatokat azonban, ha legalább a Jobbikos képviselő szavazatát megszerzik, a Fidesz-frakció keresztülviheti a közgyűlésben.

A szerdai ülésen kompromisszum született két neuralgikus kérdésben is: a Belváros rekonstrukciója és a Mars téri piaccsarnok építése ügyében olyan döntés született, amely lehetővé teszi a projektek folytatását, és nyitva hagyja a lehetőséget egy végleges megegyezésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.