Cozma-per: Hozzátok a pisztolyt!

A Cozma-gyilkosság hétfői tárgyalási napján a bíróság ismertette a bűntényben sértettként és tanúként szereplő veszprémi kézilabdásoknak a nyomozás során tett vallomásait. A sportolók kevés konkrétumra emlékeztek.

A Veszprém Megyei Bíróságon hétfőn folytatódott a Cozmagyilkosság pere. A vádirat szerint 2009. február 8-án a veszprémi Patrióta lokál előtt Raffael Sándor szúrta szíven Marian Cozmát, Németh Győző döfte vesén Ivan Pesicset és rúgta fejbe Zsarko Sesumot. A bűncselekményben életveszélyesen és súlyosanmegsérült Pesics és Sesum – akik ma már külföldi klubokban játszanak – nem jelentek meg a bíróság előtt, ugyanakkor írásban olyan nyilatkozatot tettek, miszerint fenntartják a nyomozás során tett vallomásaikat.

A tárgyalóteremben felolvasták a játékosok rendőrségi vallomásait, amelyekből kiderült, hogy a sportolók csak homályosan emlékeztek a bűntény éjszakáján történtekre. Pesics szerint a támadóik váratlanul estek neki a barátnőjével táncoló Cozmának. A verekedés során poharak, üvegek, székek repültek a levegőben, eközben egyszer ő is fejbe vágott egy támadót egy sörösüveggel. Meglepő kijelentést tett a horvát játékos az őt ért szúrásról: a nyomozás során nem tudta megmondani, hogy a diszkóban vagy a lokál előtti verekedés során szúrták-e vesén. A Cozmát ért halálos döfést nem látta, csak azt, hogy hárman vették körbe a játékostársát, aki egyszer csak összecsuklott.

Zsarko Sesum a diszkóban kitört verekedésről azt vallotta: hallotta, amint valamelyik csapattársa magyarul azt kiáltja: „Vigyázz, kés van náluk!” A bár előtti verekedés során ő sem látta, hogy ki szúrta szíven Cozmát. Amint észrevette, hogy a csapattársa hanyatt vágódik a földön, odarohant hozzá, ám ahogy föléhajolt, elsötétült előtte a világ, néhány pillanatra elveszítette az eszméletét. Csak később tudta meg, hogy valaki fejbe rúgta.

A hétfői tárgyaláson a kézilabdás tanúk közül a jelenleg Németországban profiskodó Ilyés Ferencnek a vallomását is ismertették. Ilyés nem vett részt a diszkóban kitört verekedésben, az utcán történteknek is csak a végét látta. Ugyanakkor az úgynevezett felismerésre bemutatáskor azonosította Raffael Sándorban azt a személyt, aki az utcán azt üvöltözte a társainak: „Hozzátok a pisztolyt!”

A veszprémi csapatnak az itthon játszó tagjait – Uros Vilovskit, Jevgenyij Luzsnyikovot és Gulyás Pétert – novemberben személyesen hallgatja majd meg a bíróság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.