Tenderek, fotók, képek,

A Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozó Földmérési és Távérzékelési Intézet az Országleltár névre keresztelt új nemzeti vagyonnyilvántartáshoz az eddig szokásos árak sokszorosáért készíttet térképészeti légifénykép-felvételeket.

Ez az intézet az elmúlt években egy másik projektben is lefotóztatta az országot, de akkor csak 160 millió ba került a 70 ezer négyzetkilométerre kiterjedő művelet – írta tegnap az Index. A mostani ötmilliárdos közbeszerzési pályázatban olyan jelentkezési feltételeket szabtak, hogy azokat valószínűleg csak a vidékfejlesztési tárca államtitkára, Farkas Imre régi cége, a Geodézia Zrt. tudja teljesíteni. A hétfőn lejáró közbeszerzési felhívásban kikötötték, hogy a pályázó cégnek és alvállalkozóinak az előző három év mindegyikében legalább 1,5 milliárdos árbevételt kell felmutatnia. Ez leszűkíti a potenciális jelentkezők körét, olyannyira, hogy a szakági statisztikák szerint lényegében egyetlen hazai vállalkozás tudja teljesíteni, a Geodéziai és Térképészeti Zrt. E zrt. – emlékeztet az Index – a kormányváltáskor két emberét is delegálta a közigazgatásba, egyik igazgatósági tagjából államtitkár lett a projektfelelős Vidékfejlesztési Minisztériumban, a másikból pedig – Toronyi Bencéből – főigazgató, a pályázatot kiíró Földmérési és Távérzékelési Intézetben. A helyzet pikantériája továbbá, hogy 2008 és 2010 között három részletben már egyszer lefotóztatták az ország területének nagy részét.

Szintén az Index híre, hogy a pécsi Csontváry Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria anyagából október 21-én Csontváry-kiállítás nyílik Isztambulban.

A képeket egy áprilisban alapított cég, a Museum Complex (MC) Kft. szállította ki. E céget az a Kálnoki-Gyöngyössy Márton alapította, akit a nyáron a nemzeti erőforrás tárca kultúráért felelős helyettes államtitkárának neveztek ki.

Helyreigazítás

2010. október 21-én a „Tenderek, fotók, képek - Csontváryt szállított a helyettes államtitkár alapította cég" címmel megjelent cikkben pontatlanul közöltük, hogy a Museum Complex Kft.-t dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton kultúráért felelős helyettes államtitkár alapította. Az egyszemélyes kft formájában működő cég alapítója társasági jogi értelemben ugyanis a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága, melyet a cég alapításakor dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton vezetett.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.