Meggyes kipakol korábbi irodájából

Egy iroda erejéig sem szeretnék a város tehertétele lenni – nyilatkozta tudósítónknak szerdán Meggyes Tamás, Esztergom volt polgármestere, miközben pakolta ki a szobáját.

Esztergomban oldódni látszik az a „blokk”, amellyel az önkormányzati választásokon ellenzéki polgármestert választott településeken –főként Szegeden és Esztergomban –a Fidesz akadályozni próbálja, hogy az új testületek rendben dolgozhassanak. Esztergomban Meggyes Tamás volt polgármester, jelenlegi országgyűlési és helyi képviselő látványosan akadályozta, hogy a nagy többséggel megválasztott új városvezető, Tétényi Éva megkezdhesse a munkáját, még az irodáját sem engedte át. A Fidesz-frakció kezdeményezésére korábban rendkívüli képviselő-testületi ülést hívtak öszsze mára azzal a tervvel, hogy a többségben lévő frakció visszavonatja a testülettel az új polgármesterre átruházott valamennyi feladat- és hatáskört, ezzel megbénítva az új polgármestert.

Meggyes Tamás korábban azzal indokolta ezt, hogy a törvény az alapvető önkormányzati jogokat a testülethez delegálja, amely eldöntheti, hogy ebből mennyit ruház át a mindenkori polgármesterre. Meggyes szerint mindez bizalmi kérdés is, márpedig Tétényi Éva független polgármester „eddigi látványpolitizálása, a frakció nyilvános lejáratására való törekvése nem alapozta meg ezt a bizalmat”. A kiszivárgott hírek arról szóltak: megszavazzák azt is, hogy Meggyes megtarthassa polgármesteri irodáját, amit országgyűlési képviselői feladatainak ellátásához használna, Meggyes ezt a kérését el is ismerte.

Elképzelhető azonban, hogy az előterjesztésben szereplő ügyek némelyikében a Fidesz-frakció álláspontja megváltozott. Erre utal az is, hogy mára sajtótájékoztatót hívtak össze, Meggyes pedig tegnap megkezdte irodájának a kipakolását. „Ha ragaszkodom a szobához, a frakció megszavazza, mert indokoltan használtam volna, ám kedden, a kialakult helyzetben elhatároztam, hogy nem tartok igényt rá, hanem átadom, mert egy iroda erejéig sem akarok a város tehertétele lenni” –mondta tudósítónknak. Megkérdeztük, elhatározásában milyen szerepet játszott, hogy szerdán állítólag több országos fi deszes vezetővel is találkozott, amire azt válaszolta: „Beszéltem néhány vezetővel, volt, aki engem keresett, másokat én kerestem. A döntésemet azonban már kedden meghoztam.”

Emlékeztettük a volt polgármestert, hogy Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Magyar Televízióban azt mondta: nem biztos, hogy jó irányba mennek a dolgok Esztergomban, s tervezik, hogy leülnek beszélni Meggyessel, amire a válasz az volt: a személyes megbeszélések azért is fontosak, mert ezeken a történések hátterét is meg lehet világítani.

Közben a Jobbik esztergomi szervezete levelet fogalmazott Orbán Viktornak, amelyben arra kérik, hogy vizsgálja felül a Fidesz-frakció esztergomi munkáját, s érvényesítse a városban is a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatában foglaltakat.

A mai esztergomi testületi ülés egyfajta demonstrációnak is ígérkezik. A városházán történteket a korábban teljes nyíltságot ígérő Tétényi Éva kezdeményezésére kivetítőn követhetik nyomon a város polgárai a Széchenyi téren.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.