Kártérítés Szögi Lajos családjának

Az Olaszliszkán 2006 októberében meggyilkolt Szögi Lajos tiszavasvári tanár hozzátartozóinak összesen 46 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg – első fokon, nem jogerősen – tegnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság.

Az összeget és kamatait a Szögi Lajos halálában bűnösnek talált, jelenleg jogerős börtönbüntetésüket töltő nyolc elítéltnek 15 napon belül kell megfizetnie a családnak. A bíróság szerint a legnagyobb lelki sérülést a legkisebb gyerek szenvedte el, aki – nagyobb testvérével együtt –látta apja halálát. Emiatt a most tízéves gyermeknek megrendült a biztonságos világba vetett hite, így a hozzátartozók közül őt illeti a legmagasabb összegű, tízmillió forint kártérítés. Szögi Lajos másik két gyermekének kilenc- és nyolcmillió, özvegyének hatmillió, szüleinek öt-ötmillió, nagymamájának pedig hárommillió forint kártérítést ítéltek meg. Az elítélteket kötelezték 388 ezer forint rongálási kár, valamint 1,7 millió forint perköltség megfizetésére is.

A család ügyvédje, Helmeczy László azt mondta: Magyarországon ekkora összegű nem vagyoni kártérítést még nem ítéltek meg. Megkérdeztük: ha ez így van, hogyan jut hozzá a megítélt pénzhez a család, miután az elítéltek vagyontalanok, Helmeczy azt válaszolta: lehetőség van arra, hogy a rabkeresetükből pénzt vonjanak le a kártérítésre – igaz, a 46 milliót abból nem lehet fedezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.