Gyurcsány a felelős?

A 2006. őszi jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság megállapítása szerint Gyurcsány Ferenc volt kormányfő az események fő politikai felelőse.

Az Országgyűlés emberi jogi bizottságának „A 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló” albizottságában a Fidesz, a KDNP és az LMP jelenlévő képviselői egyhangúlag elfogadták azt a jelentést, amely a 2006. őszi eseményekkel foglalkozik. A Jobbik képviselője nem vett részt az albizottság szerdai ülésén, az MSZP bojkottálta a testület munkáját. A jelentést elfogadta az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága is. A szocialisták erre az ülésre sem mentek el.

Gulyás Gergely, az albizottság elnöke közölte: a jelentés szerint a legsúlyosabb politikai felelőse a történteknek Gyurcsány Ferenc, de azt,hogy a voltminiszterelnöknek a büntetőjogi felelőssége is fennáll-e, nem ennek az albizottságnak kell vizsgálnia. Gulyás elmondta, hogy a Kossuth téri tüntetés feloszlatása – jogerős bírói ítélet szerint is – jogellenes volt, és egyértelműen megállapítható, hogy a rendőrség „rátolta” a Kossuth téri oszlatás miatt tiltakozókat a Fidesz akkor befejeződött nagygyűlésére. A jelentés szerint szükséges az országgyűlési bizottságok vizsgálati és ellenőrzési tevékenységének jogi szabályozása, a bizottságok üléséről történő távolmaradás szankcionálása. A jelentés rögzíti, hogy hatvan embert hallgattak meg, a vallomástételi kötelezettségnek Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter kivételével valamennyi meghívott eleget tett. Az albizottság kezdeményezi, hogy a fővárosi főügyész a Fővárosi Bíróság elnökéhez hasonlóan kövesse meg azokat, akik az ügyészség indítványai folytán megalapozatlan szabadságkorlátozást szenvedtek el. Javasolja a gyülekezési törvény módosítását, miután megoldatlan például a bejelentés elmulasztásának szankciója, illetve az azonos helyre bejelentett rendezvényekkel kapcsolatos nehézségek kezelése. Az albizottság felkéri a Belügyminisztériumot: vizsgálja meg a 2006. szeptemberi és októberi intézkedéseik során jogszerűen eljáró, erőszakos eseményekben súlyosanmegsérült rendőrök anyagi elismerésének lehetőségét.

Az albizottság rögzítette: „elfogadhatatlan, hogy az erőszakos bűncselekmények elkövetőit bárki forradalmárokként tüntesse fel.”

A bizottság szocialista tagjai azért nem „asszisztáltak” az albizottság jelentésének elfogadásához, mert a testület nyilvánvalóan azzal a céllal alakult, hogy a „Gyurcsány a hibás” politika jegyében az akkori kormányt kiáltsák ki bűnbaknak, és bagatellizálják a tévészékház elleni támadás, az utcai harcok, a feldúlt belváros, az égő autók, betört kirakatok okozóinak és felbujtóinak felelősségét – áll az MSZP tegnap esti közleményében. A szocialisták szerint az albizottság jelentése kénytelen elismerni: nem tudták bizonyítani azt a prekoncepciót, hogy a kormány „direkt” idézte elő a 2006. őszi politikai drámát, és voltaképpen maga támadta meg önmagát. A szocialista képviselők értékelése szerint a prekoncepció szétesése ellenére az albizottság munkája és jelentése súlyos veszélyt jelent az igazságszolgáltatás függetlenségére nézve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.