A befektető ultimátuma

Mi a teendő olyankor, ha az ő oligarchájuk meg a mi oligarchánk vállvetve zsarolja a kormányunkat, hogy érvényesíteni tudják a magánérdeküket a közérdek felett?

A Fidesz legújabb fogalomkészletével így lehet leírni azt, ami a Ganz Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyára körül történik. Szabó Andrást (Resonator Kft.) és Nagy Eleket (Vegyépszer Zrt.) sem a bérüket több mint fél éve meg nem kapott munkásoknak, sem a médiának nincs alkalma megkérdezni, hová lett a pénz, amit egy háromoldalú megállapodás keretében az Alstom kifizetett a Ganz Röcknek, de a munkásokig nem jutott el. A dolgozók ezért hetek óta sztrájkolnak, és „túszul ejtették” az Alstom kifizetett csöveit, mert ez az egyetlen eszközük maradt, hogy valaki egyáltalán figyeljen rájuk.

A Ganz Röck Zrt. hétfő esti közgyűlésén a tulajdonosok nem beszéltek arról, hová lett a melósok által követelt bruttó 800 millió forint, ellenben kijelentették, hogy ők saját erőből nem képesek megmenteni a társaságot. Van viszont egy titokzatos befektető, a nevét nem lehet megmondani, de ez a befektető beletenne 500 millió forintot a cégbe, csak előbb feltételeket szab: az Orbán-kormány erősítse meg a készfizető kezességet egy kétmilliárdos banki hitelre, amit a Bajnai-kormány nagylelkűen aláírt, miután a Fidesz már megnyerte a választásokat. Hassanak oda, hogy az APEH újra ütemezze át a neki járó százmilliók kifizetését. A sztrájkolók meg hagyják abba a sztrájkot. Ha tovább dolgoznak, esetleg lesz fizetés. (Ha mégsem, legfeljebb megint ingyen dolgoztak.)

Ellenkező esetben a nagy múltú, technikai színvonalát, munkája minőségét tekintve versenyképes cég bedől, mert a tulajdonosai hagyják bedőlni. Dolgozói még munkanélküliek sem lehetnek, mert nem kapják meg hozzá a szükséges iratokat. Azok ugyanis egy számviteli cégnél vannak, amelyet szintén nem fizetett ki a Ganz Röck, ezért ők meg a papírokat „ejtették túszul”. A vasasszakszervezet régiós elnöke úgy nyilatkozott: ha kezességet vállal a kormány, az olyan, mintha vissza nem térítendő állami támogatást adna. Ráadásul kétmilliárdból nem is lehet megmenteni a céget, mert sokkal több az adóssága. De ha nem lesz kormánygarancia, akkor örökre elvész a be nem fizetett adó és tébéjárulék, a dolgozók elmaradt bérét pedig kicsengethetik az adófizetők pénzén az országos bérgarancia-alapból.

A sztrájkoló munkások, akikkel nem foglalkozik egyik ellenzéki párt sem, a baloldali fordulattal kacérkodó MSZP-nek egyetlen platformja sem, a hidegre forduló időben tüzet gyújtanak az udvaron a vashordóban, és őrzik tovább az Alstom dermedt csöveit a halott gyárban. Múlt szerda óta eltűntek az Armani szemüveges ügyvédek is: azóta nem jöttek verőemberekkel az éjszaka közepén, és nem próbáltak autódaruval a sztrájkolók közé hajtani. Fél éve nincs fizetés, jön a tél – és csak a közeli gyárakból érkezik egy kis segítség. A sorstársaktól. Ahol mindent a kormány akar megoldani, ott mindenki a kormánytól várja a megoldást. Elvben könnyű – húsvér szereplőkkel már nem annyira. Gondolom, ezért futott el tegnap Czomba Sándor államtitkár a félegyházi Városházáról a hátsó kijáraton a sajtó elől. Nem szívesen foglalt volna állást abban, hogy vajon a Vegyépszer magánérdekénél is erősebb-e a közérdek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.