Segít a fideszes „simogató hátszél”

Eddig ellenszélben dolgoztunk, de már érezzük a „simogató hátszelet” – mondta Kiss Sándor korelnök, fideszes önkormányzati képviselő tegnap a debreceni közgyűlés alakuló ülésén. A jelen lévő Orbán Viktor miniszterelnök megértette a célzást, beszédét ugyanis így kezdte: „Simogató hátszél. Tudtam én, hogy így lesz ez. Hiszen Magyarországon kialakult az a szokás, hogy ha a miniszterelnök valahol látogatást tesz, akkor azt várják tőle, hogy felszólalásában percenként legalább egymilliárd forintot ígérjen”.

A cívisvárosban mind a 24 egyéni körzetben a kormányzópártok jelöltjei győztek, kompenzációs listán a Jobbik négy, azMSZP három, a baloldali DISZ kettő, a Civil Fórum pedig egy mandátumot szerzett. Az eredményt a kormányfő országos jelentőségűnek nevezte. Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Ide még a legroszszabb politikai széljárás esetén is hazajön az ember, ami a magunkfajta született kuruc szabadlegények magánügye is lehetne, de van itt valami, ami túlmutat ezen, s ha úgy tetszik, labanc honfitársainknak is fontos”. Ez a valami szerinte „a debreceni együttműködés rendszere”. Úgy vélte, a debreceniek mindenkinél hamarabb értették meg az összefogás fontosságát, a városban pozitív életfelfogás tapasztalható, ami mintául szolgálhat a nemzeti együttműködés rendszere számára.

Debrecen „mintaváros” jellegéről beszélt Kósa Lajos polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke is. Mint mondta, a település gazdasági, kulturális és szellemi hatása az egész országban érvényesül. Megemlítette: a város cégeit tömörítő vagyonkezelő társaság, valamint a megyével közösen létrehozott egészségügyi holding modelljét más városok is átvették és megvalósították.

Kósa Lajos felidézte Rakovszky Dániel egykori debreceni főbíró alakját, aki 1830-ban – 68 évesen –egy ladikban evezve mentette meg tizenöt ember életét a megáradt Tisza árterületén, a Hortobágyon.

Barátok egymás között
Barátok egymás között

A debreceni polgármester a főbíró tettét példaként állította mindazon városvezetők elé, akiknek feladatuk a közösség szolgálata.

Zsiros Zsolt szocialista önkormányzati képviselő kérdésünkre azt mondta: nem tudja, hogy a kormányfő miféle debreceni együttműködési rendszerről beszélt, szerinte ugyanis a Fidesz nem törekszik valódi együttműködésre. Gondola Zsolt, a Civil Fórum önkormányzati képviselője közölte: egyes civil szervezetek és a városvezetés viharos kapcsolatát elnézve Debrecenben az együttműködés inkább cél, semmint megvalósult tény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.