Százmilliókat csaltak el: orvosok előzetesben

Több százmilliós közpénzcsalásban vettek részt szakorvosok. Az érintettek ugyan sebkötöző anyagot rendeltek betegeiknek, de a kötszer a raktárat sem hagyta el. A csalásban közreműködő gyógyítók és a forgalmazó viszont megosztozott a termék árához kapott tb-támogatáson. Az ügy a Nemzeti Nyomozó Iroda előtt van.

Tavaly nadrágszíjhúzásra kényszeríttette a gyógyászati segédeszközök piacát a kormány. A szigorúbb felírási szabályokkal és a hatékonyabb ellenőrzéssel kétmilliárd forinttal jutott kevesebb a közpénzből erre a piacra a korábbiaknál. A cégek veszteségeik mérséklése érdekében számos „kreatív” megoldással éltek. Ezek egyike az a kísérlet, amelyet most a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai vizsgálnak. Áprilisban ugyanis több regionális egészségpénztár is jelezte: nincsminden rendben a kötszerfelírásokkal.

A gyanú szerint betegek százai csak papíron jutottak sebkötöző pólyákhoz, a valóságban viszont még csak a felíró orvosnál sem jártak, vagy ha mégis, akkor más problémával kezelték őket, miközben a nevükre szóló recepteket a két, vidéki telephelyű forgalmazó cég elszámolta az egészségbiztosítónak. Lapunk úgy tudja, a két cégnek azonos a tulajdonosi köre.

A gyakorlatban a forgalmazók – amelyeknek vényelszámolási szerződésük volt az egészségbiztosítóval – begyűjtötték az orvosoktól a hamis vényeket és a beteg által fizetendő díj, valamint a tbtámogatás közötti különbséget felvették. Az így nyert profit egy részét aztán visszaosztották a felíró orvosoknak. Lapunk Bartha Lászlótól, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivőjétől megtudta: a kötszerügylet üzletszerűen működött. A nyomozás még nem fejeződött be, de csak az eddigi adatok szerint több százmillió forint kár érte az egészségbiztosítót. A szakember elmondta azt is, hogy hét ember ellen zajlik eljárás, szeptember óta ők valamennyien előzetes letartóztatásban várják a nyomozás végét.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár évente ötmilliárd forintot költ sebfedő anyagokra. A biztosító a kötszerek teljes árának 80 százalékát téríti, míg a húsz százalékot a betegnek kell megfizetnie a patikában, vagy a gyógyászati segédeszköz forgalmazóknál.

„Nagyon jó, ha a különböző szakmai ellenőrzések kiszűrik a visszaélőket”, így kommentálta a történteket Jóbai Zsolt, az Orvostechnikai Szövetség alelnöke, aki egyben azt is reméli, hogy az ártárgyalások „hangulatát” nem nyomasztják majd a jövőben az ilyen ügyek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.