Kácsor Zsolt: Birkózás életre-halálra

Tegnap Debrecenben a fideszes többségű önkormányzat alakuló közgyűlésén azt mondta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az elmúlt években létrejött „debreceni együttműködés rendszere” mintaként szolgálhat az egész nemzet számára. Ezt a kifejezést most hallottam először. Furcsálltam is, hiszen eddig a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megteremtéséről volt szó, s nem tudtam róla, hogy e nagy ívű történelmi vízió lokális értelemben már rég megvalósult, méghozzá éppen Debrecenben.

Különös, hogy az ország második legnagyobb városában az „együttműködés rendszeréből” semmit sem vettem észre. Annyit láttam az egészből, hogy a cívisvárosban egyetlen politikai erő akarata érvényesülhet, elsősorban Kósa Lajos fideszes polgármesteré, s mindazok, akik nem értenek egyet a városvezetéssel, Debrecen ellenségeinek tekintendők. A Fidesz szótárában az ellenzékiek akadékoskodó alakok, akik nem pillérei, hanem gátjai a helyi demokrácia kiteljesedésének: itt az ellenzék gyanús és nagyszájú kötözködőkből áll, akiknek semmi se jó.

A Városháza karzatán tűnődve hallgattam Orbán Viktort, amint saját magát „kuruc szabadlegénynek” nevezi, a vele nem egy oldalon álló honfitársait pedig „labancnak” bélyegzi. S rá kellett jönnöm, hogy a miniszterelnöknek a maga hadszíntéri észjárása szerint igaza lehet. Hiszen számára az „együttműködés” talán nem más, mint hatalmi harc, az egymással való összekapaszkodás értelme pedig nem az összefogás, hanem a birkózás életre-halálra.

Hiszen mit is jelentene a „debreceni együttműködés rendszerének” megvalósulása más magyar nagyvárosokban? Azt, hogy a Fidesz helyi erői más színezetű hatalmat nem ismernek el. Azt látjuk, hogy Szeged szocialista polgármesterét, Botka Lászlót gúzsba akarja kötni a fideszes többségű közgyűlés, ami hosszú távon sokat árthat a városnak. Ám a „kuruc” hívekkel el lehet hitetni, hogy kizárólag az szolgálja Szeged üdvét, ami a Fideszét.

Az Esztergomban október harmadikán széles körű összefogással megbuktatott polgármester fideszes „kurucai” is azt olvashatták ki a Budapestről érkező napiparancsokból, hogy harcoljanak a megválasztott „labancok” ellen minden lehetséges destruktív politikai eszközzel. Meggyes Tamás, Esztergom volt polgármestere – akit a választók nagy többsége nem kívánt a továbbiakban a városvezetői székben látni –, valamint fideszes frakciótársai nem hajlandók szerepet vállalni az új városvezetésben, mert számukra a Nemzeti Együttműködés Rendszere valószínűleg nem azt jelenti, hogy együtt kellene működni másokkal, hanem azt, hogy összefogni csakis saját magukkal lehet.

Orbán Viktor tegnap abban a tanácsteremben deklarálta a megvalósult „debreceni együttműködés rendszerét”, amelynek falán – jobb felől – két magyar fejedelem képe függ: Bocskai Istváné és II. Rákóczi Ferencé. A miniszterelnök tekintete többször elidőzött rajtuk. A két nagyurat hatalmuk tetőpontján ábrázolta a piktor: Bocskai kezében buzogány, Rákóczi oldalán kard. Egyiknek sem maradt ideje arra, hogy nagy művét befejezze: a fegyvert kicsavarta kezükből a történelem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.