Bontják a házakat Kolontáron

Bár hivatalos regisztráció nem készült, a szombat esti rendőri ellenőrzés adataiból tudható, hogy a 715 kitelepített közül a hét végén körülbelül ötszázan költöztek vissza Kolontárra. A jelenlegi helyzet nem azt jelenti, hogy a hiányzók bizonyosan elköltöznek a településről, ugyanis a rokonoknál-barátoknál megszálló kolontáriak közül sokan csak azután térnek majd haza, ha feloldják az Ajka és Kolontár közötti útzárat.

A kitelepítés feloldása heves vitát váltott ki a védelmi bizottság és a különböző zöldszervezetek között. A megyei védelmi bizottság hivatalos álláspontja szerint a vörösiszap-katasztrófa által sújtott településeken – Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen – a szálló por mértéke az átlagosnál ugyan magasabb, ám az egészségügyi határértéket sehol sem haladja meg. Ezzel szemben például a Greenpeace arra hívta fel a figyelmet, hogy nem állnak rendelkezésre olyan adatok, amelyek megnyugtató módon bizonyítanák a térségben való hosszabb tartózkodás biztonságát, mint ahogy hiányoznak azok az információk is, hogy melyek a rövid és a hosszú távú egészségi hatásai a levegő magas finompor-tartalmának.

Lasztovicza Jenő, a megyei védelmi bizottság elnöke kérdésünkre válaszolva felelőtlennek nevezte a zöldszervezetek állításait, szerinte ugyanis a különböző állami szervezetek – a katasztrófavédelem, az ÁNTSZ és a környezetvédelmi hatóság – naponta többször is végez méréseket a térségben, és nincs ok arra, hogy megkérdőjelezzék az általuk közölt adatok hitelességét. Vasárnap estig hat házat bontottak el Kolontáron azok közül, amelyek a múlt héten megépült új védőgát és a Torna-patak közé kerültek, ma pedig további két épület eldózerolásával folytatódhat a munka.

Lasztovicza Jenőtől megtudtuk, vasárnap döntés született a Torna-patak hídján túl lévő – az iszapáradatban legsúlyosabban sérült – huszonhárom ingatlan elbontásáról is: a munkálatokat azonnal megkezdik, amint a devecseri jegyző kiadja a bontási határozatokat. A védelmi bizottság elnöke hozzátette: néhány napon belül dönthetnek a vörös iszappal elárasztott devecseri házak további sorsáról is, ám itt még folyik az ingatlanok részletes kárfelmérése, ráadásul a tulajdonosok harmadával – akik az elmúlt két hétben elutaztak a városból – még nem sikerült felvenniük a kapcsolatot.

Fokozott rendőri jelenlét Kolontáron és Devecserben
Fokozott rendőri jelenlét Kolontáron és Devecserben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.