A somogyi útcsata

A környezetvédelmi államtitkár leállította, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. viszont újraindította a Balatonendréd–Lulla közötti összekötő út építését.

Mégis megépülhet Somogy megyében a Balatonendréd és Lulla között vezető, 9,5 kilométeres összekötő út – így határozott a közelmúltban a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. A társaság döntése némiképp meglepő, mert szeptember végén – miként arról beszámoltunk – az építési területen váratlanul megjelent Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár személyesen állíttatta le a nyáron kezdődött munkát. Arra hivatkozott, hogy a beruházás építési engedélye lejárt, az út érint egy Natura 2000-es természetvédelmi területet, ráadásul szerinte akadna jobb nyomvonal. Az út megépítése azért fontos a kistérség 15 ezer lakosa számára, mert jelenleg csak kerülőkkel tudnak eljutni a Balaton déli partján lévő településekre, így például a Zamárdiban lévő munkahelyükre.

Az államtitkár sajátos akciója „kiverte a biztosítékot” a térség településeinek polgármestereinél, akik nyomban ellentámadást indítottak, s a – 3,5 milliárd forintba kerülő, száz százalékban uniós forrásból fizetett – út építésének folytatását kérték. Schmidt Jenő, a térség központjának számító Tab fideszes polgármestere egyenesen választási cirkusznak nevezte Illés akcióját, s azzal érvelt: az államtitkárt egyesek megvezették, ugyanis volt engedély a munkára, másik nyomvonal nincs, s az út mindöszsze kétszáz méter hosszan vezet a természetvédelmi területen. Mindeközben – információink szerint – Illés kitartott amellett, hogy a beruházást felül kell vizsgálni.

A vita végül a térségi polgármesterek győzelmével zárult: a NIF újraindíttatta a munkát. Azt, hogy a társaság mi alapján hozta meg döntését, nem tudni, mert a NIF-nél – miként szeptember végén, a munka leállításakor – most, a beruházás újraindításakor sem válaszoltak kérdéseinkre. Kerestük Illés Zoltánt is, hogy közreadjuk a véleményét a furcsa akciójáról. Bár korábban szót kért az ügyben, végül meggondolta magát. Sajtófelelőse ugyanis azt közölte: nem nyilatkoznak az ügyben.

Az államtitkár furcsa akciójáról mások is tájékoztatást vártak volna az érintettől. Azt, hogy pontosan mi és miért történt az építési területen szeptember végén, szerették volna tisztázni a térség településeinek polgármesterei is, ezért megbeszélésre hívták a NIF képviselőjét és a környezetvédelmi államtitkárt. A múlt pénteki találkozón azonban nem jelent meg a NIF képviselője és az államtitkár sem, aki – Schmidt Jenő elmondása szerint – a vörösiszap-katasztrófa miatti teendőivel indokolta távolmaradását. Schmidt ennek kapcsán megjegyezte: megérti Illés távolmaradását, hiszen fontosabb teendői voltak a katasztrófa sújtotta területen, de az elfogadhatatlan, hogy az államtitkárságon és a NIF-nél egyetlen ember sem akadt, aki tájékoztathatta volna őket az ügyről. Ettől függetlenül – tette hozzá a polgármester – úgy véli, lezártnak tekinthető a vita, a két hétig tartó építési kényszerszünet ellenére a kivitelező határidőre befejezi a munkát, s nem gördül újabb akadály a beruházás elé.

Ebben bízik Késmárki Tibor, Balatonendréd polgármestere is, aki a pénteki megbeszélésen azt közölte: az esetleges újabb „váratlan látogatók” ellen biztonsági őröket állított szolgálatba az útépítő cég.

A vita ellenére a kivitelező határidőre befejezi az utat
A vita ellenére a kivitelező határidőre befejezi az utat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.