A bankok türelmesek a károsult hitelesekkel

Az elmúlt napokban lehetett hallani azt a hírt, miszerint az egyik hazai bank felbontotta egy, a katasztrófa sújtotta térségben élő ügyfelével kötött lakáshitel-szerződését, s egy összegben követeli vissza a fennmaradt tartozást arra hivatkozva: az áradatban megsemmisült az épület, vagyis a kölcsön fedezete.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) arra hívta fel a figyelmet: a jelzálogszerződések többségét azonnal felmondhatja a bank, ha a terhelt ingatlan megsemmisül. Mivel a PSZÁF szerint ez kilátástalan helyzetbe hozná a károsultakat, a felügyelet körlevelet küldött az érintett pénzügyi szervezeteknek, amiben azt jelezte: a magatartási kódexet aláíró hitelintézetek vállalták, hogy ügyfeleik fizetési nehézségei esetén áthidaló megoldásokat dolgoznak ki. A PSZÁF tegnap döntött arról is: a vörösiszap-tragédia miatti lakáshitelezési problémák megoldása érdekében jogsegélyszolgálatot indít az érintetteknek.

Eladó ház Devecseren
Eladó ház Devecseren

Pergel Ernőné, a devecseri kirendeltséget is működtető Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet elnöke érdeklődésünkre elmondta: több olyan ügyfelük is van, akik korábban hitelt vettek fel náluk, s a vörösiszap-áradat miatt károsulttá váltak. Hozzátette: ők elsősorban fogyasztási hiteleket vettek fel, de azt, hogy hányan vannak, s mekkora összeggel tartoznak, még nem tudni, erről egyelőre nem készült összesítés. Az viszont Pergel Ernőné szerint egészen biztos, hogy takarékszövetkezetük türelmi időt ad azoknak, akik elmaradnak a törlesztéssel. Mint mondta, nem lenne emberséges ilyen helyzetben büntetni a fizetési késlekedést, most az a legfontosabb, hogy a károsultaknak újra legyen hol lakniuk, a pénzügyi kérdések még ráérnek. Az elnök arra a kérdésünkre, hogy mire számíthatnak azok a „hitelesek”, akiknek elpusztította mindenét az áradat, így nem tudnak fizetni, azt felelte: még vizsgálják, hogy milyen lehetőségeik vannak.

Hasonlóan tanácstalanok a lapunk által megkeresett országos pénzintézetek. A CIB Bank – amelynek szintén vannak ügyfelei a katasztrófa sújtotta térségben – közleményében azt írta: egyeztetnek a biztosítókkal, az érintett ügyfeleket pedig egyenként keresnék fel, hogy egyedi tárgyalások során próbáljanak megoldást találni. Azt viszont leszögezte a pénzintézet: nincs szándékában jelzáloghitelt felmondani az érintett településeken.

A Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. is keresi a megfelelő megoldást. A bank azt írta megkeresésünkre: „A K & H-csoport szakértői jelenleg is figyelemmel kísérik az érintett térségben kialakult rendkívüli helyzetet, s később alakítják ki ezzel kapcsolatban álláspontjukat.” Mindazonáltal a K & H Biztosító minden lakásbiztosítással rendelkező károsult ügyfelének azonnali, maximum 150 ezer forintos gyorssegélyt nyújt.

Az OTP Bank arról tájékoztatta lapunkat: a katasztrófa sújtotta térségben ingatlan károsodása vagy megsemmisülése miatt nem mond fel hitelszerződést. A későbbiekben az érintett ügyfelek problémáira velük együttműködésben keresi a megoldást a bank, és adósvédelmi programja teljes eszköztárát biztosítja; egyebek mellett törlesztőrészletcsökkentést, fi zetési moratóriumot, futamidő-hosszabbítást tesz lehetővé. A jelzáloggal terhelt ingatlanok esetében az OTP Bank lemond a biztosító által térített, a bankra engedményezett kártérítésről, ha az összeget az ingatlan helyreállítására vagy új lakóingatlan vásárlására fordítják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.