Jövőre exponenciálisan megnő az ellátatlan betegek száma?

Hitetlenkedve és fölháborodva fogadták az egészségügy jövő évi forráscsökkentéséről szóló első híreket az ágazat általunk megkérdezett szereplői. Állítják: ha a költségvetési tervek nem változnak: exponenciálisan megnő az ellátatlan betegek száma.

Hiszem, ha látom – kommentálta a lapunkban ismertetett költségvetési terveket Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. A Népszabadság birtokába jutott költségvetési körirat szerint reálértékben 100 milliárdos forráskivonásra számíthat az egészségügy. Orbán Viktor a tavaszi választási kampányban ígéretet tett arra, hogy megmenti az egészségügyet, a hogyanról azóta nem esett szó. Éger István erre csak annyit mondott: nem az ő türelme a kérdés, hanem az, meddig találnak még orvost a betegek. Ha ugyanis marad ez a költségvetési terv, biztosan nem marad orvos, aki gyógyítson. Emlékeztetett arra, legutóbb 2002-ben, a Medgyessy-kormány idején volt érdemi béremelés az ágazatban, most pedig még az akkorinál is rosszabb a helyzet. Az unió országaiból egymillió orvos hiányzik, és hamarosan megnyílik az osztrák munkaerőpiac is.

Elfogadhatatlan az a szám, ami az egészségügyre szánt összegként szerepel a költségvetési köriratban – erősít rá Sinkó Eszter közgazdász. Az ellátórendszer gondjai súlyosak, betegek tömegei maradnak már most ellátatlanul, mert a rendelkezésre álló forrásokból az egészségügyi intézményekben csak a sürgős beavatkozásokra futja. Az emberek nem jutnak hozzá a szükséges szolgáltatásokhoz, egy-egy CT- vagy MR-vizsgálatra is hosszú heteket kell várakozniuk, miközben a betegségük megállapításához elengedhetetlen lenne. Sinkó szerint a pénzügyi kormányzatnak át kell gondolnia azt a koncepciót, amely a reálérték megőrzését sem garantálná jövőre az egészségügy számára. „A filmekben ilyenkor hangzik el, hogy légy üdvözölve a való világban” – reagált a költségvetési számokra HorváthÁgnes egykori egészségügyi miniszter, a Health Capital Zrt. ügyvezetője. Hozzátette: mondhatnánk, hogy nem erről volt szó, hanem arról, hogy jelentősen növelik majd az egészségügyi kiadásokat, mert az csak szándék kérdése. Ugyanakkor tudom, hogy nem jókedvükben teszik ezt, csak kénytelenek számolni. A költségvetési mozgástér olyan szűk, hogy érdemi kiadásnövelésre nincs lehetőség. A kormány a költségvetést úgy rendezi át, hogy jövőre a jövedelemadók tovább csökkenhessenek. Az ellátórendszer finanszírozásának csökkenése az elmúlt évben elérte azt a kritikus szintet, ami szinte kezelhetetlen helyzetet teremt a kórházakban. Az adócsökkentés kedvező hatása ugyanakkor, hogy az orvosok nettó bére emelkedni fog. Nem jelentősen, mert ezek a bérek sajnos nem abban a sávban találhatók, ahol a 16 százalékra váltás túl sokat hozna. Ez még inkább igaz az ápolókra és a nővérekre, akik persze a gyerekek utáni kedvezmények előnyeit élvezhetik majd.

Mikola István fideszes politikus egy mai konferencián azt mondta, azt várják és remélik, hogy az egészségügy nem szenved el forráselvonást jövőre, hiszen az ágazat legnagyobb problémája a szűk gazdasági mozgástér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.