Senki nem vizsgálta a gátat?

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az Indexnek azt nyilatkozta: a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyeletnek sem most, sem korábban nem volt feladata, hogy az illetékességi területén található ipari létesítmények építményeinek szerkezeti stabilitását vizsgálja, statikai vizsgálatot a vörösiszap-tragédiát okozó, 2000 körül beindított 10-es tározón sem végeztek.

Vagyis – állítja – a Mal Zrt. vezetői hazudtak, hogy a hatóság megvizsgálta és rendben találta a bedőlt zagytározó kazetta gátjait. – Az ilyen típusú vizsgálatok az adott település elsőfokú építési hatóságának feladatkörébe tartoznak – mondta, így a közigazgatásilag illetékes jegyzőnek kellett volna a méréseket elvégeznie.

Kedden hasonló nyilatkozatot tett az országos környezetvédelmi főfelügyelőség főigazgatója is. A kettő közötti különbség annyi, hogy Illés szerint a jegyzőnek, míg Csepregi István szerint a tározót működtető cégnek kell önellenőrzés formájában évente a gátak állapotát vizsgálni, a felügyelőségnek csak az írásos jelentéseket kell átnéznie a vizsgálat során. Csepregi István egy nappal a gátszakadás után már beszélt a szeptember 23-án, a közép-dunántúli felügyelőség által végzett vizsgálatról, de akkor még nem vonta kétségbe a hatóság illetékességét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.