Bakonyi szerdán mehetett haza, a kolontáriak pénteken

Feloldották a kitelepítési vészhelyzetet Devecseren, pénteken pedig hazatérhetnek otthonaikba a kolontáriak is – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter a veszprémi kihelyezett kormányülés után. Nem helyezték előzetes letartóztatásba Bakonyi Zoltánt, a Mal Zrt. vezérigazgatóját, aki szabadon távozhatott a veszprémi bíróságról.

Kihelyezett kormányülést tartottak tegnap Veszprémben. A kabinet tagjai a tanácskozást megelőzően megszemlélték a vörös iszappal elárasztott településeken – Devecseren és Kolontáron – folyó kármentési munkálatokat, majd meghallgatták a védekezést irányító szakemberek beszámolóit. Pintér Sándor belügyminiszter a kormányülést követően bejelentette: a 670 méter hosszú új kolontári védőgát csaknem teljesen elkészült, jelenleg a töltés megerősítése folyik. A miniszter szerint a védmű már a jelenlegi állapotában is megvédené Kolontárt és Devecsert egy esetleges újabb iszapáradattól, éppen ezért a devecseri kitelepítési veszélyhelyzet fenntartására tovább már nincs szükség. A múlt szombat óta a kisvárosban tartózkodó katonákat, szállítójárműveket, vasúti szerelvényeket tegnap visszairányították az állomáshelyükre. Pintér Sándor hozzátette: a kolontáriak kitelepítését kizárólag azért tartják fenn péntekig, hogy a faluban zavartalanul folytatódhassanak a helyreállítási munkálatok.

A belügyminiszter a száradó vörös iszap miatti porzásról azt mondta: az érintett településeken az átlagosnál ugyan magasabb a portelítettség, ám az az egészségügyi határértéket nem lépi át. Arra a felvetésre, hogy a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai és a Greenpeace aktivistáieltérőporszenynyezettséget mértek, Pintér azt válaszolta: az említett szervezeteken kívül az Európai Unió egy ötfős küldöttsége, valamint egy svájci kutatócsoport is végez méréseket a területen, ezért célszerűnek tartja, hogy az öszszes eredmény beérkezte után értékeljék a porszennyezettségi adatokat. A vörösiszap-katasztrófa ügyében indított nyomozás állásáról Pintér közölte: elkészült a nyomozási terv, ami meghatározza a vizsgálatok fő irányait. A tárcavezető nem zárta ki, hogy a nyomozás későbbi szakaszában újabb gyanúsításokra és őrizetbe vételekre is sor kerüljön. A Nemzeti Nyomozó Iroda által a Mal Zrt.-nél lefoglalt iratok, számítógépek és szerverek anyagának áttanulmányozása Pintér szerint akár két-három hónapig is eltarthat.

Bakondi György, a Mal Zrt. élére kinevezett kormánybiztos elmondta: reményei szerintmár ma, de legkésőbb pénteken újraindulhat az ajkai timföldgyárban a termelés. Arra a kérdésünkre, hogy meddig tart majd a cég kormányzati felügyelete, Bakondi nem tudott időpontot meghatározni. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a hétfőn elfogadott új jogszabály szerint kormánybiztosi munkája a veszélyhelyzet felszámolásáig, illetve a helyreállítási munkálatok befejezéséig, de legfeljebb két évig tarthat. Megkérdeztük a belügyminisztertől: tervezi-e a kormány újabb magáncégek állami felügyelet alá helyezését, amire Pintér Sándor azt felelte: ha egy társaság katasztrófát okoz, akkor igen.

Kétórás tárgyalástkövetően a Veszprémi Városi Bíróság elutasította a Veszprém Megyei Főügyészség indítványát, és nem helyezte előzetes letartóztatásba Bakonyi Zoltánt, a Mal Zrt. vezérigazgatóját, akit a rendőrség több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsít. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn vastaps közepette jelentette be a parlamentben, hogy a rendőrség kezdeményezi Bakonyi előzetes letartóztatását. Bánáti János, Bakonyi ügyvédje kérdésünkre válaszolva elmondta: a bíróság úgy ítélte meg, hogy a büntetőeljárás jelenlegi szakaszában nem állapítható meg védencével szemben a bűncselekmény gyanúja, azaz egyelőre nem áll rendelkezésre olyan adat, ami a katasztrófával kapcsolatban a személyre szabott felelősséget megalapozná. A bíróság semmilyen kényszerintézkedést nem látott szükségesnek, tekintettel arra, hogy a cég iratait a rendőrség már lefoglalta, a vállalatot pedig immár kormánybiztos irányítja. Bakonyi Zoltán szabadon távozhatott a bíróságról, az elsőfokú döntés azonban nem jogerős, az ügyészség fellebbezett. Az előzetes letartóztatásról a végső szót a Veszprém Megyei Bíróság mondja ki.

Az Audi félmillió euróval (140 millió forinttal) segíti a vörösiszap-katasztrófa áldozatait. A vállalat százezer eurót azonnali segítségként utal át a Magyar Kármentő Alap számlájára, a katasztrófa áldozatainak kártalanítására, további négyszázezer eurót pedig a kolontári polgármesteri hivatallal egyeztetve új lakóházak építéséhez bocsát rendelkezésre. (H. F.)

Itt nem svindlerek működnek, hanem külföldön is elismert szakemberek. A dolgozók betartották a műszaki előírásokat, a cég nem felelős a vörösiszap-katasztrófáért – mondta Tolnay Lajos, a Mal Zrt. elnöke a Figyelőnek. Értéke csak egy működő vállalatnak van, ez a károsultak megsegítése szempontjából is fontos – hívta fel a figyelmet Tolnay Lajos. A Mal elnöke elmondta, ha nem folytathatják a termelést, akkor 1100 alkalmazottnak és a beszállítók 1500 dolgozójának nem lesz munkája.

Távozóban a bíróságról
Távozóban a bíróságról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.