Az MSZP és SZDSZ politikusai álarcosbálon a pártokkal

A helyhatósági választások kapcsán gyakran elismeréssel említik, milyen sok civil szervezet képviselője jutott be a testületekbe.

Közelről nézve azonban a civil szervezetek neve vagy a független jelző mögött gyakran korábbi helyi pártpolitikusok állnak, akiknek elerőtlenedett a pártja, vagy kiszorították őket a helyi szervezetekből. Olyanok, akiknek nem célszerű felvállalni a pártlogót, vagy ezt nem is tehetik meg. Mögöttük áll viszont a sokéves tapasztalat, esetleg valamelyik helyi vállalkozói csoport vagy potenciális szövetséges nagy párt pénzügyi és/vagy szervezeti támogatása.

Makón például az ötödik ciklusát kezdő szocialista Buzás Péternek a helyi civil szervezetek képviselőivel együtt többsége van a testületben. A Polgári Szövetség Makóért és a Városépítők Társasága neve mögött egykori SZDSZ-es politikusok vannak. Helyben ez cseppet sem titok. Mégis valószínű, hogy aki nem szavazna már olyan jelöltre, aki az SZDSZ-t jelöli meg támogatójaként, változatlan megbecsüléssel ikszeli be Marosvári Attila, az SZDSZ egyik helyi alapítójának nevét. Szentesen egy civil szervezet – a Pálmások Társasága – egy mandátumot szerzett a kompenzációs listán. Ezt követően a helyi gazdasági köröket képviselő társaság listavezetője és polgármesterjelöltje visszalép, és átadja a helyét a – vélhetően valódi – jelöltnek, a város díszpolgárának, a Kontavill volt vezérigazgatójának, aki ugyan nem MSZP-s, de feltehetően inkább szavaz együtt a szintén ötödik polgármesteri ciklusát kezdő Szirbik Imrével, mint a helyi Fidesszel.

Battonyát meg sem említik az MSZP által megtartott városok között – hiszen ott a „független” Karsai József győzött csupa független jelölt élén. Kiskunhalason, Zuschlag János városában, ahol mindössze két megválasztott képviselőnek áll a neve mögött az, hogy MSZP, voltaképpen az MSZP győzött. A helyi szocialisták csendben beálltak a Jövőnk Halas Egyesület mögé, amelynek jelöltje polgármester lett, és három további képviselője lesz a 15 tagú testületben. Hiába kaptak több mint 60 százalékot a halasi fideszesek, az nem egy, hanem három polgármesterjelöltre jutott. Lukács László, a tavasszal megválasztott országgyűlési képviselő alig 30 százalékot szerzett. A másik 30 százalék megoszlott a frakcióból Lukács által kizárt két volt fideszes között, akik függetlenként „ráindultak” pártjuk jelöltjére. Így lehetett mindössze 34 százalékkal polgármester a Jövőnk Halas Egyesület jelöltje, és a viszony úgy megromlott, hogy a függetlenné vált két fideszes (az egyik a Jobbik támogatásával) valószínűleg inkább az új polgármester civil csoportjával (meg a két MSZP-ssel) fog együtt szavazni. Hiába egy a tábor, sok benne a különböző zászló: a makói Fideszben például az egykori SZDSZ „jobblib” ága és az egykori kisgazdák vetélkednek egymással – ennek köszönheti ötödik ciklusát (is) a szocialista Buzás Péter.

Úgy tűnik, a valóban független civil szervezeteknek továbbra sincs sok esélyük a pártok segítsége nélkül. Ugyanakkor a legcentralizáltabb, komisszárrendszerben működő pártok sem képesek a nevükben fellépő összes jelöltet kontroll alatt tartani. A választók pedig igénylik és jutalmazzák az álarcosbált. Álarcban elmegy az, ami anélkül nem; még akkor is, ha helyben mindenki tudja, kit rejt a maszk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.