Fidesz-kiállás Geréb mellett

Szakértői meghallgatásokkal folytatódott Geréb Ágnes szülészorvos büntetőpere a Fővárosi Bíróságon, miközben már nemcsak „odakint” tüntetnek érte, hanem az interneten is. Úgy tűnik, nem hiábavalóan: a Fidesz kiáll mellette, és jogszabályi hátteret ígér.

Legalább hatszázan demonstráltak a napokban előzetes letartóztatásba helyezett Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász bába mellett tegnap, annak apropóján, hogy folytatódott a büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. Ez a demonstráció egy héten belül immár a második, ami azt is jelzi, hogy egyre nagyobb az igény az intézményen kívüli szülés jogi kereteinek kialakítására. A hatályos törvények ugyan nem tiltják, hogy a nő az otthonát választhassa szülése színhelyéül, azonban ezzel a joggal nem jár együtt, hogy a család szakképzett egészségügyi szakemberek segítségét is igénybe vehesse. Ennek következtében Geréb Ágnes tevékenysége, illetve a Napvilág Születésház bábáinak, dúláinak munkája lehetetlenné válik. Az otthon szülés ügye mellett szólalt fel a tüntetésen Ékes Ilona fideszes képviselő is, ami áttörést jelent: korábban nyíltan egyetlen kormánypárti képviselő sem állt ki Geréb Ágnesék mellett. Most viszont a politikus nemcsak azt fejtette ki, hogy mekkora tisztelettel adózik Geréb Ágnesnek, hanem azt is, hogy hamarosan rendezik az otthon szülés jogi környezetét. Ezt megerősítette Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára is.

Ugyanakkor a tegnapi tüntetés mellett sok más mozgalom fejlődik a kérdés rendezése érdekében: így például már petíció kering az interneten Szabad szülést Magyarországon! címmel. Ehhez lapzártánk idején már több mint 2300-an csatlakoztak. Az Orvosok a Szabad és Biztonságos Születésért szervezet pedig nyilatkozatban állt ki Geréb Ágnes mellett. „Az előzetes letartóztatás célja a háborítatlan körülmények között szülni vágyók megfélemlítése, valamint Geréb Ágnes lelki megtörése, amely egy demokratikusnak mondott államban teljes mértékben elítélendő és visszautasítandó”, írják, utalva arra, hogy a múlt héten Geréb Ágnest egy másik ügyben, nem abban, ami miatt tegnap bíróság előtt állt, előzetes letartóztatásba helyezték .

– Nem a börtönben, hanem tárgyalóasztalnál lenne a helye annak a szülésznek, aki Magyarországon ehhez a legjobban ért – ezt már Békés Bence mondja, Geréb előzetesbe helyezése kapcsán. A Szülők a Szabad Szülésért Társaság szóvivője hozzáteszi: – Azt látjuk, hogy meglepő módon olyanok állnak az otthon szülés ügye mellé, köztük szülészorvosok, akik eddig a leghangosabban akadályozták, hogy a törvény létrejöjjön.

Az ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével és más bűntényekkel vádolta meg Geréb Ágnest. A tegnapi tárgyaláson Dombai Gyula szakértő azt mondta, kivérzett állapotban vitték a szülő nőt a kórházba 2007. október 30-án. Véleménye szerint a mentőt már ki kellett volna akkor hívni, amikor látták, hogy a sebet nem tudják ellátni. Ennek elmaradása miatt viszont életveszélyes állapotba került az anya, azonban hogy ez mikor következett be, dokumentáció hiányában pontosan nem tudta megmondani Pelle Andrea ügyvéd kérdésére. Cserni János bíró elrendelte Geréb Ágnes elmeorvosi vizsgálatát, ez a büntetőperekben rutineljárás. A bíró arra is keresi a választ, vajon kritikus helyzetekben beszámítható-e a szülészorvos. A per a jövő héten folytatódik.

Tüntetés a Parlament előtt
Tüntetés a Parlament előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.