Fideszes történelem Orbán esküjétől a koronázásig

A legfőbb ügyész felelősségi modelljéhez nem illeszkedik annak interpellálhatósága. A megválasztását pedig kétharmadhoz kötik – hangzott el a parlamentben, amikor Répássy Róbert igazságügyi államtitkár ismertette a kormány javaslatát.

A Fidesz részéről az ügyészség kormány alá rendeléséről is hangzott el felvetés, Répássy Róbert azt mondta: a független ügyészség ma a korrupció elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze. Ezért javasolja, hogy az ügyészségen belül jöjjön létre speciális nyomozócsoport a korrupció elleni küzdelemre. A törvény módosításával 9 évre hosszabbítanák meg a legfőbb ügyész mandátumát.

„Ez a törvényjavaslat a cinizmus diadala” – mondta Schiffer András (LMP). Szerinte a legfőbb ügyész kilencéves „bebetonozása” egyetlen célt szolgál: most, amikor a legfőbb ügyész mandátuma lejár, „beültessenek, kirobbanthatatlan módon, a legfőbb ügyészi székbe” egy a kormányoldalhoz lojális személyt.

Vita alakult ki arról is: kell-e új alkotmány. A fideszes Varga István közölte: „azért is van szükség új alkotmányra, mert ugyanazon a napon, amikor Orbán Viktor letette kormányfői esküjét, 1205-ben királlyá koronázták II. Andrást. Hozzá pedig az Aranybulla fűződik”. Az MSZP-s Lamperth Mónika szerint viszont a „Fidesz hatalomkoncentrációja” miatt van csak alkotmányozási kényszer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.