A hét végén újraindul a termelés

– Az ajkai timföldgyárban elkezdődött a hőtermelés, és a hét végén újraindul a termelés – jelentette be Bakondi György, a MAL Zrt. kormánybiztosa kedden sajtótájékoztatón Budapesten. Bakondi Györgyöt hétfőn nevezték ki kormánybiztosnak, miután a parlament rendkívüli sürgősséggel elfogadta azt a törvényt, amely állami irányítás és vagyonzár alá vonta a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot.

A kormánybiztos elmondta, hogy keddtől a MAL minden telephelyét a rendőrség őrzi, és ellenőrzése alá vonta az informatikai rendszert is. Bakondi György közölte: a menedzsmentet nem menti fel, hanem felügyelőket rendel föléjük. Nem veszi át a tulajdonosi jogokat sem, csak a törvényben meghatározott jogait gyakorolja – tette hozzá.

A kormánybiztos a sajtótájékoztatón bemutatta a stábját. A két helyettese Tollár Tibor és Valenta László. A felkért felügyelők egyes részterületekért felelősek. Így a menedzsmenttel Kossa György tartja a kapcsolatot, az ajkai gyárat pedig Jártas Antal felügyeli. A termelés felügyelője Varga József, a Mecseki Ércbányák vezérigazgatója, az értékesítést és a nemzetközi kapcsolatokat pedig Zsadányi László felügyeli. Többek közt tagja még a felügyelői stábnak Szaló Péter belügyminisztériumi helyettes államtitkár, aki az építési ügyek felügyeletét látja el. A felügyelőket szakértők segítik a munkájukban.

A kormánybiztos elmondta, hogy kedden házkutatás volt a MAL budapesti központjában, és még a nap folyamán találkozik a cég igazgatóságával és felső vezetőivel. Bakondi György kérésére az APEH elkezdte a cég teljes revízióját. Kérdésre válaszolva üzleti titoknak nevezte a MAL tartozását. Azt mondta, addig lesz a MAL állami felügyelet alatt, míg ki nem termeli az állam által kifizetett kártalanítási költségeket.

Pia Lindström, a Magyarországra küldött EU-szakértők egyike egy olyan svéd vállalat környezetvédelmi felelőse volt, amely Spanyolországban a kolontárihoz hasonló környezeti katasztrófát okozott, majd egy fillér kártérítés nélkül távozott – írja a spanyol El País.

Lindström a svéd Boliden nevű bányavállalatnál dolgozott, amikor az súlyos szennyeződést okozott a Sevilla melletti Donana nevű nemzeti parkban. Az eset 1998 áprilisában történt, a spanyol sajtó szerint a magyarországinál közel négyszer több mérgező anyag került a Guadiamar folyóba (emberi életet szerencsére nem veszélyeztetett a szerencsétlenség), évekre tönkretéve ezzel a világörökség részének minősített nemzeti parkot. Az eset kísértetiesen hasonlít a magyarországihoz: egy tározó gátfala repedt meg, majd dőlt le, és hétmillió tonna mérgező iszap árasztotta el a területet.

Becslések szerint 240 millió eurós kárt okoztak, amit a mai napig nem térítettek meg. Az Európai Bizottság szerint Lindström kiválasztása szigorúan szakmai alapokon történt, egy szerűen technikai szakértőket kerestek.

Bakondi György stábja
Bakondi György stábja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.