Már nem mozog a tározó gátja

Már pénteken tájékoztatja a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos megállapításairól az Európai Unió által küldött öt szakértő a belügyminisztert és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetőjét.

Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató egy tegnapi sajtótájékoztatón bejelentette: a vegyipari és ökológiai, illetve a vörös iszap kezelésében tapasztalatokkal rendelkező szakemberek a szükséges rövid és hosszú távú intézkedésekre is javaslatot tesznek. A csoport - amelynek három tagja már Magyarországra érkezett - ma megkezdi a terepmunkát, amelyhez az érintett szakterületek vezető hazai szakértői nyújtanak segítséget.

Tegnap ülést tartott a Kormányzati Koordinációs Bizottság tudományos tanácsa. Németh Tamás, az MTA főtitkára, a testület elnöke tájékoztatást adott arról, hogy a szennyezett területen hazai szakértők is vizsgálatot folytattak. A kutatók számos mintát gyűjtöttek össze, amelyek elemzése hétfőn befejeződött, és az elemzések során nyert adatokat nyilvánosságra hozzák. Egyébként az MTA elnöke által felkért nyolcfős szakértői csoport tagjai már kevéssel a katasztrófa bekövetkezése után a helyszínre utaztak, és elsődleges megállapításaikkal segítették a védekezési munkálatokat.

Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese, a tudományos tanács helyettes elnöke azt hangsúlyozta, hogy az iszapkatasztrófának hosszú távú pszichés hatása lehet. A lakosságnak már a múlt héten krízisintervenciós csoport nyújtott segítséget, ám a katasztrófa érintettjeit – azokat is, akik esetleg máshová költöznek – szerinte később is folyamatosan figyelemmel kell kísérni. Hangsúlyozta, hogy ennek érdekében intézkedési tervet kell kidolgozni.

Megállt annak a gátfalnak a mozgása, amely ugyancsak összeomlással fenyegetett, és ezért Kolontár lakóinak múlt szombati kitelepítése mellett döntöttek – közölte újságírói kérdésre Bakondi György. Az építményt folyamatosan figyelik, és a legutóbbi mérési eredmények azt mutatják, hogy a repedések nem nőnek tovább. A főigazgató közölte azt is, hogy folyik a hasonló létesítmények ellenőrzése; eddig nem találtak semmilyen hiányosságot.

A levegő szennyezettsége csupán Kolontár kiürített területein haladja meg az egészségügyi határértéket, ezért ott a mentesítésben részt vevők kizárólag védőfelszerelésben dolgozhatnak – hangzott el a sajtótájékoztatón. Bakondi kiemelte: szándékaik szerint a lehető leggyorsabban össze kívánják gyűjteni a szétfolyt vörös iszapot, hogy megelőzzék a további légszennyezést. Egyébként a térségben összesen már mintegy négyezren dolgoznak ezen, valamint a gátak építésén.

Környezetvédelmi, gátbiztonsági szakértők jöttek
Környezetvédelmi, gátbiztonsági szakértők jöttek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.