Szocialisták egymás között

Tudjuk, Szanyi „kapitányt” nehéz zavarba hozni, ám még ő is csak sűrűn pislogva rebegett egy nemet, amikor az ATV Egyenes beszédében arra kellett válaszolnia: egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlésből a fővárosi önkormányzatba távozó Horváth Csaba helyébe parlamenti képviselőnek Tóth Csaba lép.

Pedig határozott nemmel is válaszolhatott volna, ha felidézi magában, hogy a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik. A szocialista párt erkölcsi erodálódása például azzal, amikor jó hat éve a soproni vállalkozó Tóth Csaba feltűnt Vas megyében. Hatalmat akart, módszerül pedig azt választotta, hogy jórészt fiktív tagokkal addig hizlalta a megyei pártszervezetet, míg hívei többségbe jutván elnökké nem választották. Lett is botrány, amit olyannyira sikerült elsimítania a helyszínre küldött „központi” embernek, Kiss Péternek, hogy némi „huzavona” után Tóth Budapesten találta magát, s vasi módszereit finomítva Zuglóban lett helyi elnök. Hagyó Miklós, azóta megbukott főpolgármester-helyettes szövetségeseként, akinek csoportja a budapesti szervezetben minden fontos székbe a saját embereit igyekezett ültetni. Akit érdekel a névsor és a szerveződő baráti-üzleti háló, utánanézhet a sajtóban. Aki csak a következményekre kíváncsi, lapozza fel az áprilisi és az októberi választási eredményeket. Csőd.

Mindeközben Botka László, Szegeden újraválasztott polgármester, az MSZP emelkedő, ahogy mondja, „egyre erősebb szavú” embere azt nyilatkozta, hogy a szocialisták eddigi vezetőit tisztelet illeti, mert a demokratikus Magyarország legsikeresebb pártját hozták létre, hiszen a rendszerváltozás óta eltelt húsz évből tizenkettőben ők kormányoztak. Az a párt volna ez, amelyre távoztában épp keresztet vetett nem oly rég még legnépszerűbb arca, a fenntartható fejlődés álmán ringatózó Szili Katalin – Botka szerint a múlt embere. Az a párt, amelyben a belső rendszerváltozást hirdető Gyurcsány Ferenc – Botka szerint a múlt embere – éppen új platformot formál, hogy az 1989-es szellem nemzedékét valahogy összefogja. Az a párt, amelynek mai elnöke, a Gyurcsány-fóbiától mentes (ő mondja) Mesterházy Attila a terepmunka megerősítéséről, hatékonyabb, elvi alapokon álló, alternatívát is adó szervezetről mereng.

Hol itt a siker? A háromszori hatalomra jutásban, talán a kilométerekben, százalékokban, köb- és négyzetméterekben, tonnákban és literekben ott vannak a siker elemei, de nem egy működő államban és társadalomban, nem egy jövőjében biztos nemzetben. Az MSZP folyvást szervezett és átszervezett, nem mellesleg maszekhálózatot épített, vagy csak tűrte azt, gyengeségét a pártra jellemző demokráciával magyarázta. A polgárok pedig megbüntették, leváltották a hatalomból.

Új időszámítás kezdődött – mondja a pártelnök. Az. Múlt pénteken az MSZP Budapesti Párttanácsa igen demokratikusan, kétharmados többséggel a parlamentbe küldte Tóth Csabát, aki hamarosan országos képviselőként építheti tovább a baloldalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.