Kármentő alapot hoz létre a kormány

Orbán Viktor a Parlamentben ma napirend előtt ad tájékoztatást a vörösiszap-kataszrófával kapcsolatos kérdésekről. A kormány Magyar Kármentő Alapot hoz létre a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére – ezt a miniszterelnök szombaton, a Parlamentben tartott nemzetközi sajtótájékoztatón közölte, egyidejűleg nyilvánosságra hozták azokat a számlaszámokat, amelyekre pénzadományokat utalhatnak mindazok, akik segíteni szeretnének a károsultakon.

A miniszterelnök arra, hogy a kormány mekkora összeggel indítja el az alapot, nem mondott konkrét számot, hanem úgy fogalmazott: ha kell, a kormány egymaga is képes a segítségre, „de most, mivel egész Magyarországot, minden magyart kár ért, az összefogás önbecsülés kérdése”.Mindenesetre olyan „nagyon okos” megoldást kell találni, hogy háromezer ember munkahelye megmaradjon, és ne következhessen be még egyszer, ami történt. Ráadásul azokra a személyekre, akik előidézték a mostani helyzetet, „nem bízhatjuk rá a munkahelyek megvédését”. A miniszterelnök ezen kijelentése kapcsán egy fideszes politikus arra hívta fel figyelmünket: a vasárnapi kormányülésen akár az ajkai timföldgyár államosítása is felvetődhet.

A kormány szombaton felkérte George Pataki magyar származású amerikai politikust, New York állam volt kormányzóját, hogy segítsen a segélyek összegyűjtésében. – Arra kérek mindenkit, minden magyart, hogy aki teheti, éljen bármely pontján a világnak, társuljon ehhez az összefogáshoz – hívott fel Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztatón. A Mal Zrt. együttműködő, de mindez nem teszi meg nem történtté mindazt, amit el kellett szenvedni a vörös iszap okozta katasztrófa miatt. Nem szeretnénk a védekezést és a kárenyhítést az érintett cég együttműködésétől függővé tenni, nincs miről megalkudni egymással – fogalmazott Orbán Viktor szombaton. A rendkívüli sajtótájékoztatón egyértelművé tette: „Óriási károk történtek, emberéleteket vesztettünk el, egy térség életlehetőségei mentek tönkre. Ezért valakinek felelni kell. A felelősség és a kimért büntetés arányban kell álljon az okozott kárral és az elpusztult értékekkel” – nyomatékosította a miniszterelnök, hozzátéve: az elszámoltatásról hétfőn lesz szó.

A KDNP szerint felelősségre kell vonni a vörösiszap-tragédia közvetett előidézőit. Harrach Péter az országos elnökség tegnapi ülése után közölte: a felelősségrevonásnak „minden tekintetben meg kell történnie”. A KDNP frakcióvezetője szerint elismerés illeti a kormányt a szakszerű és határozott fellépésért. A KDNP-s parlamenti képviselők anyagi felajánlást tesznek a Magyar Karitász és az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül a károsultak megsegítésére, és a segítségnyújtáshoz csatlakoznak a kereszténydemokrata vezetésű önkormányzatok is. (Munkatársunktól)

Aki hozzá kíván járulni a Magyar Kármentő Alaphoz, az alábbi számlaszámra küldheti adományát:

belföldi utalásnál: 11794022 22222222

külföldi utalásnál: IBAN HU28 11794022 22222222 00000000 SWIFT-kód: OTP-HU-HB

Kazettanyomás-csökkentő szivattyúzás a zagytározók között
Kazettanyomás-csökkentő szivattyúzás a zagytározók között
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.