Hitelcsapdában az MDF és az SZDSZ?

Százmilliókért vásároltak ingatlanokat az előző országgyűlési ciklus parlamenti pártjai, méghozzá az általuk megszavazott kedvezményes hitelfeltételekkel. Sőt az elfogadott törvény állami garanciát is biztosít azoknak a politikai alakulatoknak, amelyek nem tudnak fizetni. Az MDF és az SZDSZ van a legnagyobb bajban, miután csúfos vereségük után minden állami támogatástól elestek.

Ötpárti egyeztetéssel fogadták el két évvel ezelőtt az úgynevezett vagyontörvényt, amely lehetővé tette, hogy az akkori parlamenti pártok (MSZP, Fidesz–KDNP, MDF, SZDSZ) kedvezményes feltételekkel vásárolhassák meg az általuk használt, bérelt ingatlanokat. A lehetőséggel természetesen mindegyik párt élni kívánt. Ha nem ezt tették volna, úgy az adott ingatlanok esetében piaci díjat kellett volna fizetniük a bérletért, vagyis mindenképpen jobban jártak, ha hitelből megveszik azokat, ráadásul kedvezményes feltételek mellett. Az elfogadott jogszabály szerint ugyanis a pártok maximum egymilliárd forint kölcsönt vehettek fel aMagyar Fejlesztési Banktól (MFB), a tizenöt éves futamidőre pedig a mindenkori jegybanki alapkamat és további egy százalék érvényes. Ennél is fontosabb, hogy az állam garanciát vállalt a pártokért, vagyis ha valamelyik szervezet nem tudná fizetni a törlesztést, úgy az állam dönti el, hogy elzálogosítja az adott épületet, vagy elengedi a párt tartozását.

A Fidesz több mint kétszázmillió forintos hitelt igényelt – az érintett pártok közt a legkevesebbet –, ebből huszonkét ingatlant, főként választókerületi irodákat vett. Nyitrai Zsolt fideszes képviselő, a párt operatív igazgatója akkoriban a hitelfelvétellel kapcsolatban azt mondta: „Mi, meg az összes többi párt, éltünk a törvényadta lehetőséggel, azt tudom mondani, hogy a demokrácia mindenütt pénzbe kerül.” A Fidesznek nem jelent különösebb gondot a hiteltörlesztés, választási győzelmükkel ugyanis nagy arányban megnőtt az állami támogatásuk is. Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke azt mondta: a Fidesz határidőre és a megszabott mértékben viszszafizeti ezt a hitelt.

A szocialisták 723,5 millió forintot vettek fel, a megvásárolni kívánt negyvennégy ingatlanból viszont csak huszonkettőt vettek meg ebből a forrásból, a többit a megyék és az országos központ arányos felosztással. A párt azonban nehezebb anyagi helyzetbe került az elveszített választások után; a csökkenő állami támogatás miatt az apparátus jelentős részének is felmondtak. Szerettük volna megkérdezni az MSZP pártigazgatóját és pártpénztárnokát a hitelfinanszírozásról, de sem Puch László, sem Brecskáné Nagy Mária nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A párt sajtóosztálya azt közölte: a tavalyi zárszámadásukban minden tétel hozzáférhető. Eszerint 2009-ben az MSZP-nek 1,3 milliárd forint volt az összbevétele, a kiadása pedig mintegy 1,7 milliárd. Vagyis körülbelül négyszázmillióval költöttek többet a lehetségesnél.

Az akkori parlamenti mandátumarányához képest az MDF vette fel a legtöbb hitelt: 450 millió forintot. Ebből huszonegy ingatlant vettek meg, benne a Szilágyi Erzsébet fasoron álló székházat is. A választási vereséggel viszont ők is elestek az állami bevételektől. Horváth István, az MDF elnökhelyettese azt mondta: a választások után megkezdték a párt gazdasági konszolidációját, megvizsgálták a szervezet működőképességét, ingatlanjaik állapotát és értékesíthetőségét. Horváth hozzátette: a hiteleket tudják és akarják is törleszteni. „Természetesen meg kell vizsgálni, hogy melyek azok az irodák, amelyek nem feltétlenül kell hogy az MDF tulajdonában maradjanak. Adott városokban nem biztos, hogy a legfrekventáltabb helyen kell fenntartani egy-egy irodát” – nyilatkozta Horváth István.

Az SZDSZ-t érintette a parlamentből való kiesés a legérzékenyebben. A szabad demokraták évi 261 milliós állami támogatása nullára csökkent, de elveszítette az évi 109 milliós költségvetési támogatását a pártközeli Szabó Miklós Szabadelvű Alapítvány is. Ráadásul az SZDSZ már korábban is veszteségesen gazdálkodott: 2007-ben, 2008-ban is évi mintegy harmincmillióval költöttek többet, mint amennyi bevételük volt. A liberálisok hat budapesti és tizenegy vidéki ingatlanra vettek fel kedvezményes hitelt: 327 millió forintot. A Gizella utcai pártszékházat nem vették meg, azt a választási vereségig egy magánszemélytől bérelték. Most egy Ráday utcai irodában van a központjuk, három – minimálbérre bejelentett – alkalmazottal. Szabadai Viktor, az SZDSZ országos ügyvivői testületének ügyvezető elnöke lapunknak azt mondta: az SZDSZ ingatlan- és hitelportfóliójának legnagyobb részét az említett, MFB-vel kötött szerződésben foglaltak teszik ki. „Mi, akik itt maradtunk az SZDSZ-ben, kötelességünknek tekintjük, hogy tiszta helyzetet teremtsünk, rendezzük ezt a helyzetet” – fogalmazott arra a kérdésre, hogy a liberálisok élni akarnak-e az állami garancia nyújtotta lehetőséggel. Szabadai hangsúlyozta: az MFB-vel való tárgyalások témája, hogy az SZDSZ birtokában lévő ingatlanokat miként lehet értékesíteni és abból visszafi zetni a hitelállományt. „Más lehetőséget, kiutat nem látok” – tette hozzá.

További részletek és nyilatkozatok a Népszabadság Online felületén letölthető Rálátás című videóban.

NOL-Rálátás: párthitelek és hiteles pártok

Új, tényfeltáró videosorozat indul mától a Népszabadság Online kiadásában. A kéthetente, hétfőn jelentkező kisfilmek aktuális politikai és közéleti témákat dolgoznak fel, bemutatva az adott ügyek hátterét és összefüggéseit. A Rálátás című sorozat első epizódja a 2008-ban felvett párthitelek sorsát és alakulását járta körbe Párthitelek & Hiteles pártok címmel. A nol.hu és noltv.hu oldalakon letölthető videóban megszólalnak az érintett pártok politikusai, és megmutatjuk a hitelből vett ingatlanokat is. Észrevételeiket és témajavaslataikat a szerk@nepszabadsag.hu címen várjuk.

Kié lesz az MDF székháza?
Kié lesz az MDF székháza?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.