Feljelentés betelepülő voksolók miatt

Három, baranyai aprófaluban feltűnően nagy számban szavaztak azok, akik csak a voksolás előtti hetekben jelentkeztek be állandó lakosnak. A területi választási bizottság emiatt feljelentést tett a rendőrségen.

Bosta, Szentkatalin és Tengeri községekben – úgy tűnik – azt választották meg vasárnap polgármesternek, aki a falun kívülről tudott magának szavazókat verbuválni. Szentkatalinban szeptember elején még 107-en, a hónap végén viszont már 133-an rendelkeztek választójoggal. Bosta községben, ahol a nyár végén 110 választójogú helybélit regisztráltak, szeptemberben 31 fővel nőtt a voksolásra képes lakosok száma. Mindez annak volt köszönhető, hogy néhány nap alatt 31-en költöztek be az egyik képviselőjelölt átlagos méretű családi házába. A mindössze 58 lelket számláló Tengeriben is az utolsó hetekben bejelentkezők voksai befolyásolták a választás eredményét.

Mindhárom faluból panasz érkezett a baranyai területi választási bizottsághoz (tvb), miután a vesztesek úgy vélik: a települések „új lakói” csakis azzal a céllal jelentkeztek be, hogy szavazatukkal egy-egy jelöltet támogassanak a polgármesterségért folytatott harcban. A tvb elutasította valamennyi panaszt, mivel a bizottságnak nincs eszköze azt vizsgálni, hogy a bejelentkezők csak „papíron” vagy életvitelszerűen tartózkodnak-e a faluban. Lászlónédr.

Kovács Ilona, a választási iroda vezetője elmondta, hogy a tvb a rendőrségen feljelentést tett az ügyben közokirat-hamisítás gyanújával. Ha a nyomozás bebizonyítja, hogy az új lakók csupán a választás miatt jelentkeztek be, akkor – a tvb álláspontja szerint – tettükkel bűncselekményt követtek el, s az okirat-hamisítás mellett a választás tisztasága ellen is vétettek (s persze vétettek azok is, akik erre rávették őket). Ha az említett bűncselekmény beigazolódik, a választás eredménye mindhárom faluban megtámadható lesz.

Egy másik választással kapcsolatos hírről is beszámolt Lászlóné dr. Kovács Ilona. Vajszlón megismétlik a polgármester-választást, miután érvénytelenítette az ottani polgármester-választás eredményét a baranyai területi választási bizottság. Az ormánsági községben kemény volt a küzdelem a korábbi polgármester, a Fidesz–KDNP-színekben induló Denke Valéria és kihívója, Szabó Kornél Csaba független jelölt között. Denke 417, Szabó 418 voksot kapott. A vesztes megóvta az eredményt, mivel tudomására jutott, hogy a szavazókörökben több esetben nem ellenőrizték a választók okiratait. A tvb úgy látta, hogy a panasz megalapozott, s az említett hiányosság befolyásolhatta a szoros választási eredményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.