Adományok a talicskától a dollármilliós segélyig

Az elmúlt napokban kisnyugdíjasoktól kezdve a segélyszervezeteken át a magyar származású amerikai milliárdosig több ezren segítettek a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak.

Már a gátszakadás napján, hétfőn az esti órákban befutottak az első – főként ásványvízzel, élelmiszerrel, ruhaneművel – megrakott teherautók Devecserre és Kolontárra, kedden pedig egymást érték a katasztrófa sújtotta övezetben az adományokat szállító járművek. A leggyorsabban a nagy segélyszervezetek reagáltak, amelyek később –a térségi polgármesterek kérésére – főként talicskákat, lapátokat, maszkokat, ruhákat és élelmiszert szállítottak a térségbe. A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány például hárommillió forint értékben élelmiszercsomagot vitt Devecserbe. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a reménytelen helyzetbe került családoknak legalább fél évig lakást bérel a térségben.

Nem kellett sokáig várni a magánszemélyek segítségére sem: volt, aki baráti társaságával utazott a térségbe, hogy bográcsban gulyást főzzön a helyieknek, mások szerszámokat adományoztak, vagy épp azt ajánlották fel: befogadnak otthontalanná vált családokat. Egy diósdi házaspár például kihasználatlan házát ajánlotta fel fél évre ingyen. S akadtak önkéntesek szép számmal, akik a települések tisztításában, a kármentésben vettek részt. A települési önkormányzatok is hamar bekapcsolódtak az adományozásba: szolgálati lakásokat, építési telkeket, gépeket ajánlottak fel. A telekfelajánló települések között van például a borsodi Felsőzsolca, ahol a nyár elején árvíz pusztított.

Mindemellett egyre több pénz gyűlik össze a katasztrófa sújtotta települések és a károsultak számára. A Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány egymillió dolláros támogatást nyújt. Demján Sándor nagyvállalkozó tízmillió forintot adományozott a rászorulóknak. A Magyar Labdarúgó Szövetség pedig a pénteki San Marino elleni Európabajnoki selejtező teljes jegybevételét, csaknem nyolcmillió forintot ajánlotta fel. A 1749-es segélyvonal eddig 85 millió forintot „hozott”, ezt az összeget a Magyar Vöröskereszten keresztül fordítják a bajbajutottak megsegítésére. A 1752-es nemzeti segélyvonal révén eddig 150 millió forint gyűlt öszsze. Alighanem több tízmillió forint érkezett már a kormányzat által létrehozott Magyar Kármentő Alap bankszámlájára is, ám pontos számot egyelőre nem tudni, a miniszterelnöki hivatal hétfőre ígért pontos számokat.

Miközben sokan segítettek adományaikkal a károsultaknak, addig akadt, aki megpróbált hasznot húzni a katasztrófából. Az ajkai rendőrkapitányság nyomozást indított csalás vétség kísérlete miatt egy férfi ellen, aki Devecser polgármesterének nevével visszaélve próbált „adományt” kicsalni egy cégtől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.