'A katasztrófa előtti hétvégén is töltötték a tározót'

Az elmúlt héten számtalan híresztelést lehetett hallani arról: a tározó gátjának átszakadásában szerepet játszhatott az, hogy a MAL Zrt. korábban többször is magasította a zagykazetta falait, s a megengedettnél több anyagot engedett a medencébe.

Kolontáron és Devecserben a helyiek eddig kivétel nélkül névtelenséget kérve beszéltek az állítólagos szabálytalanságokról. Egy Somló hegyi borosgazda, Fazekas András azonban lapunknak azt állította: a MAL-nál dolgozó ismerősétől, azaz megbízható forrásból tudja, hogy valóban folyamatosan bővítették a zagykazettát.

A borosgazda értesülései szerint a gátakat eredetileg tíz méter magasra tervezték, ma azonban néhány pontján már háromszor ekkora. – Ráadásul – tette hozzá – ahogy magasították a gátakat, úgy engedtek mindig újabb és újabb adagot a tározóba.

– Az ismerősöm, akinek a nevét az ő érdekében nem mondhatom meg, azt mondta, hogy még a katasztrófa előtti hétvégén is töltötték a tározót – állította a Somlóvásárhelyen élő Fazekas András, majd így folytatta: – Annak ellenére tették ezt, hogy már hetekkel ezelőtt tudtak a gát repedéseiről. Az ismerősöm szerint a MAL több dolgozója is jelezte a menedzsmentnek a hibákat, ráadásul a repedésről egy légi felvételt is kapott a társaság. A vezetők viszont minderről nem vettek tudomást.

Fazekas András szerint a MAL több dolgozója tudott arról, hogy a gátak magasítása és a tározók utántöltése szabálytalan, és rendkívül veszélyes a hibák semmibevétele, s amikor ezt szóvá tették, megfenyegették őket: „repülnek”, és pert akasztanak a nyakukba, ha bárkinek is szólnak erről. A Somló hegyi borosgazdát arra kértük, hogy szervezzen meg egy találkozót sokat tudó ismerősével, ám ezt azzal utasította vissza:

– Ő nem mer nyilatkozni, fél a cégtől és a vezetőitől. Nekem viszont nincs félnivalóm, így helyette én beszélek.

A férfi állításaival kapcsolatban megkerestük a MAL Zrt.-t, ám a cégnél vasárnap senki nem akadt, aki nyilatkozott volna, csupán közleményt adtak ki. Ebben egyebek között azt írták: „A cég szigorúan betartotta a műszaki előírásokat, az elmúlt tíz év alatt pedig közel 30,3 milliárd forintot költött karbantartásra és felújításra.”

Itt zúdult ki a csaknem egymillió köbméter iszap
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.