Tervezési hiba történhetett?

Egy rendkívüli erejű és teljesen váratlan erőhatás okozhatta a Mal Zrt. zagytározójának katasztrófáját, de a problémák már az építésnél kezdődtek.

Egy rendkívüli erejű és teljesen váratlan erőhatás okozhatta a Mal Zrt. zagytározójának katasztrófáját, de a problémák már az építésnél kezdődtek, mert a tározó északi fala éppen két különböző szerkezetű talaj találkozásánál áll – mondta a Budapesti Műszaki Egyetem tanára pénteken az MTI érdeklődésére. Winkler Gusztáv gyors fizikai vizsgálatokat sürgetett, hogy még mielőtt a mentési, helyreállítási, természeti és időjárási események miatt megváltozik a kiöntés helyszíne, rögzíthessék azokat a nyomokat, amelyekből vissza lehet következtetni a gátszakadás okaira.

Emberi hiba vagy mulasztás idézhette elő a gátszakadást
Emberi hiba vagy mulasztás idézhette elő a gátszakadást

A fotogrammetriai és térinformatikai tanszék adjunktusa elmondta, hogy az 1980-as évek végén Ajka és Mosonmagyaróvár térségében környezeti vizsgálatokat végeztek, és akkoriban zajlott a timföldgyár X. tározójának alapozása. A terület talaját javarészt a Tornapatak kiöntéses, mocsaras, lefolyástalan, réti jellegű ártere alkotja, amibe azonban éppen a X. tározó északi falánál beékelődik egy agyagos tömb.

Ez azért okozhatott problémákat, mert ha a talaj csapadékkal, talajvízzel telítődik, akkor mozog, de az eltérő öszszetételű és szerkezetű földdarabok más és más módon, továbbá különböző mértékben mozdulhatnak el.

Ezek a több centiméteres elmozdulások pedig próbára tehették a tározó falát. Ezt a feltételezést támasztja alá az is, hogy a hétfői gátszakadás a kétféle talaj találkozásánál következett be, és nemcsak a légi felvételeken található saroknál, hanem egy másik szakaszon is.

A tudós elmondta, hogy ismeretei szerint a Mal Zrt.-nél egyelőre nem találják a kivitelezési terveket, a cég a napokban tőle próbálta megszerezni, de ő sem rendelkezik azokkal, ezért ezt a problémát egyelőre nem lehet kellő alapossággal vizsgálni. Kérdésre hozzátette: nem tudja megítélni, hogy erről a tervezési hibáról vajon tudniuk kellett-e a cég jelenlegi tulajdonosainak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.