Kilátástalan küzdelem

Orbán Viktor miniszterelnök szerint nincs értelme helyreállítani a vörösiszap áradat által letarolt lakóépületeket Kolontáron.Csütörtökön megkezdődött a kárfelmérés, és folytatódott a takarítás, azaz a reménytelen küzdelem az iszappal. Az MTA szakértői szerint a lakosság nincs kitéve sugárzásveszélynek.

Csütörtök hajnalban váratlanul a hétfői vörösiszap-katasztrófa helyszínére érkezett Orbán Viktor kormányfő, aki Devecseren és Kolontáron is megtekintette a pusztítás nyomait. Szemtanúk elmondása szerint a miniszterelnököt megdöbbente a látvány. Orbán kijelentette: az elárasztott részeken nincs értelme a helyreállításnak, valószínűleg meg kell nyitni egy új telepet, a letarolt területet pedig körbe kell keríteni, és meg kell hagyni örök mementónak.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője érdeklődésünkre közölte: a kabinet a lehető leghamarabb dönteni fog arról, hogy mikor és miként kártalaníthatják azokat a helyieket, akik már soha többé nem akarnak visszaköltözni a hétfőn elöntött házaikba. Ennek kapcsán Toldi Tamás, Devecser polgármestere elmondta: a kisvárosban eddig egyetlen család jelezte, hogy nem szívesen élne ezután a vörös iszappal elöntött házában.

Kolontáron viszont a károsultak többsége még a faluból is el akar költözni. Holczer Balázs például – akinek a házát teljesen letarolta az áradat – nem látja értelmét annak, hogy a falu egy másik pontján építsen magának egy házat, amikor a környéken valamennyi ingatlan egyik napról a másikra elveszítette az értékét. Hodvogner Ivó, akinek a háza a kolontári dombtetőn áll, így nem érintette a katasztrófa, elmondta: néhány hete a biztosító húszmillió forintra értékelte az ingatlanát, ami ma már egyetlen fillért sem ér – legalábbis nem tud elképzelni olyan vevőt, aki a történtek után Kolontáron akarna házat vásárolni.

Csütörtökön a korábbinál magasabb sebességi fokozatban folytatódott a takarítás és a helyreállítás, gördülékenyebbé vált a segélyszállítmányok kiosztása, egyúttal megkezdődött a kárfelmérés. Más kérdés, hogy – főként Kolontáron – így is reménytelennek tűnik a küzdelem a vörös iszappal. A kisebb mértékben károsodott házak külső falát még csak-csak le lehet tisztítani, de a kertek, udvarok, valamint a másfél-két méteres iszapáradattal elborított ingatlanok helyzete kilátástalannak tűnik.

Míg korábban mindkét településen felháborodással fogadták a MAL Zrt. által felajánlott százezer forintos gyorssegélyről szóló hírt, a polgármesteri hivatalokban csütörtökön valamennyi érintett család átvette az összeget.

Orbán Viktor a katasztrófa sújtotta területen tett látogatása során utalt rá, hogy a tragédia felelőseit minél előbb meg kell nevezni. A hétfőn megindult büntetőeljárás keretében egyébként nemcsak a cég vagy egyes személyek felelősségét vizsgálják, hanem azt is, hogy a zagytározó működését ellenőrző hatóságok kellő szakértelemmel és a tőlük elvárható alapossággal végezték-e a munkájukat. Így átnézik például a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szeptember 23-i ellenőrzését, amely – a jegyzőkönyv tanúsága szerint – mindent rendben talált a tározónál. Ezt a hatóságot egyébként a kormányváltás óta Zay Andrea – Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár egykori személyi titkára – vezeti, akit annak ellenére neveztek ki a regionális zöldhatóság élére, hogy a szakmában ismeretlennek számított, ráadásul államigazgatási tapasztalattal sem rendelkezett.

A büntetőeljárástól függetlenül hamarosan polgári per is indul: a kolontáriak által létrehozott pertársaság megbízásából ugyanis Magyar György ügyvéd már pénteken előzetes bizonyítási eljárást kezdeményez az Ajkai Városi Bíróságon. A kolontáriak ügyvédje érdeklődésünkre elmondta: ennek az eljárásnak az a lényege, hogy a bíróság kirendel egy igazságügyi szakértőt annak megállapítására, hogy van-e jogalapjuk a károsultaknak kártérítést követelni a MAL Zrt.-től. Magyar szerint a bíróság egy hónapon belül döntést hozhat a jogalapról, addig el kell készíteniük a részletes kárfelmérést, majd be is nyújthatják a keresetet. Az ügyvéd abban bízik, hogy a károsultak akár peren kívül is megegyezhetnek a céggel.

Időközben több környező településen – így például Ajkán és Halimbán – építési telkeket ajánlottak fel a károsultak számára. Schwartz Bélától, Ajka polgármesterétől megtudtuk: az érintett családok száz önkormányzati tulajdonban lévő összközműves építési telekhez juthatnak hozzá jelképes össze gért – az ingatlanok értékének 20 százalékáért.

Az iszaplavina által érintett településeken sokan aggódtak amiatt, hogy a csütörtöki száraz időben egyre több lehet az iszappor, aminek belélegzése veszélyes. Ennek kapcsán Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kárfelszámolási szóvivője azt mondta: nincs ok aggodalomra, szó sincs egyelőre kiszáradásról, szükség esetén pedig locsolni fogják a még el nem takarított iszapot. Megemlítette: a katasztrófavédelem a lakosságot is ellátja maszkkal.

Levegőből mérik fel a károkat

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szakértőit bízta meg az ajkai zagytározó gátszakadása következtében kialakult károk légi felmérésével. Az intézmény szakemberei olyan speciális érzékelőkkel pásztázzák végig a katasztrófa sújtotta területeket, amelyek alkalmasak a szennyezések térbeli eloszlásának megállapítására. A légi felderítés során az úgynevezett multiszenzoros távérzékelési technikákkal nemcsak a szennyező anyagok, de azok koncentrációi is meghatározhatók – tájékoztatott Bíró Tibor, az intézmény természetierőforrás-gazdálkodási és vidékfejlesztési karának dékánja.

A technológia segítségével pontosan kimutatható majd, hogy a szennyezett területen hol van szükség teljes talajcserére, és hol lesz elegendő annak javítása. Lézertechnológiával egy pontos felszínmodellt is meghatároznak, amellyel a lerakódott iszap térbeli elhelyezkedését állapítják meg, valamint a csapadék hatására bekövetkező – a szennyezés további mozgását előidéző – felszíni lefolyások irányait is feltérképezik. A felmérést nemzetközi csapat végzi, amelynek tagjai között ott lesznek a Columbia űrsikló roncsainak kutatásában és a Katrina hurrikán okozta károk felderítésébenközreműködő amerikai cégcsoport és egy norvég vállalkozás szakemberei, valamint a horvátországi spliti egyetem kutatói is.

A légi felméréssel a szakértők szerint a kármentesítés költségei minden eddiginél pontosabban megbecsülhetővé válnak. Mint megtudtuk, a gyöngyösi főiskola nem vár ellenszolgáltatást a többmilliós költségű munkáért, így járul hozzá a kárenyhítéshez.

Nem kell tartani újabb katasztrófától

Nem kell újabb katasztrófától tartani az vörös iszapömléstől sújtott területen – mondta az országos katasztrófavédelmi főigazgató csütörtökön Ajkán.

Bakondi György hozzátette: műszaki-technológiai és emberi mulasztás lehetett a katasztrófa okozója. A vezérőrnagy közölte, hogy megfelelő erőkkel és eszközökkel zajlik a kárelhárítás és a mentés. A timföldgyár műszakilag minden erejét és eszközét mozgósította, hogy a kormányzat által támasztott követelményeknek megfeleljen – mondta a főigazgató. Közölte: csütörtökön döntöttek egy bekötőút építéséről Kolontár és a 8-as főút között. Az útépítés az anyagszállítás zavartalansága miatt vált szükségessé, ugyanis a régi utat félméteres iszap és sár borítja.

Bakondi csütörtökön Ajkán tájékozódott a kárelhárítás műszaki-technológiai megoldásairól és a mentési munkálatokról

A Magyar Tudományos Akadémia szakértői a katasztrófa helyszínén végzett vizsgálatok nyomán „a kizárólag pánikkeltésre alkalmas és szakmailag téves információk ellenében” leszögezték: a lakosság nincs sugárzásveszélynek kitéve, a vörös iszap radioaktív sugárzása messze a megengedett egészségügyi határérték alatt van.

Minden tönkrement, elértéktelenedett órák alatt
Minden tönkrement, elértéktelenedett órák alatt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.