Teljes kártalanítást kérnek

Forrnak az indulatok a vörös iszappal elárasztott Veszprém megyei Kolontáron.

Bár megkezdődött a nagytakarítás, a helyiek azt mondják: felesleges erőlködni, mert a katasztrófa sújtotta területen senki nem akar visszaköltözni otthonába. Kolontár immár egy halott falu. Szerda este a falugyűlésen épp ezért a település lakói egy emberként fogalmazták meg akaratukat: nem házaik helyreállítására, hanem teljes kártalanításra tartanak igényt. A megyei védelmi bizottság elnöke azt ígérte, kérésüket továbbítja a kormány felé.

A parázs hangulatú falugyűlésre a kolontáriak hiába várták a MAL Zrt. vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltánt, ő a társaság műszaki igazgatóját, Deák Józsefet delegálta maga helyett, aki viszont felhatalmazás híján a helyiek egyetlen kérdésére sem tudott válaszolni. Kolontáron pertársaságot alapítottak a károsultak. Képviseletükkel Magyar György budapesti ügyvédet bízták meg.

Devecseren a MAL részéről senki nem állt ki a falugyűlés mintegy háromszáz résztvevője elé, ők csak azt az ígéretet kapták, hogy ma elkezdik a cég által megígért százezer forintos gyorssegély osztását.

Kolontártól és Devecsertől nyugatra még mindig környezetszennyezés fenyeget, ugyanis a térség patakjai és folyói mind távolabbra viszik a vörös iszapot. A hatóságok mindenütt gigászi küzdelemmel igyekeznek megakadályozni a folyóvizek további szennyeződését, speciális gátakkal próbálják megállítani és ülepíteni a veszélyes iszapot.

Az országos rendőrfőkapitány döntése nyomán szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda vette át a még hétfőn, „foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanújával” elrendelt nyomozást, mivel a katasztrófa immár több megyét is érint, s a nyomozás eddigi adatai alapján további bűncselekmények gyanúja is felvetődik.

A munkagépek hozzáfogtak az új védvonal építéséhez
A munkagépek hozzáfogtak az új védvonal építéséhez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.