Mintát vesznek a sérültektől

Szakmai ajánlás készült a katasztrófahelyzetbe került emberek egészségügyi ellátására.

A javaslatot összeállító Zacher Gábor toxikológus szerint ebben azt kérik a sérülteket ellátó intézményektől, hogy mindenkitől vegyenek vér- és vizeletmintát, amely lefagyasztva később összehasonlítási alapul szolgálhat, ha valakinél valamilyen elváltozást, mérgezésre utaló jelet találnak. A szakember becslése szerint néhány hét múlva jelentkezhetnek a nehézfémmérgezés okozta tünetek, így akkor nagyon fontos orvosi információt jelenthet a most levett és tárolt vizsgálati anyag.

Egyébként még nem találtak a sérülteket ellátó kórházak nehézfémmérgezett beteget.

Kedden Zacher Gábor arra fi gyelmeztettet, hogy beláthatatlan, hogy milyen egészségkárosodással kell szembenézniük a területen élőknek, mert az iszapban lévő nehézfémek az emberi szervezetbe jutva súlyos mérgezést okozhatnak. A nagyobb baj akkor következhet be, ha nem sikerül maradéktalanul megtisztítani a területet még mielőtt kiszárad a falvakra ömlött massza. Szálló porként ugyanis a tüdőt és más fontos szerveket is megbetegíthetnek a levegőbe kerülő nehézfémek.

Folyékony állapotban fölmarja a bőrt, s ha ez elég nagy felületen történik, akkor így is bejuthatnak az egészségkárosító mérgek a szervezetbe. Az ajkai kórház főigazgatója, Nyári Ildikó lapunknak elmondta: folyamatosan érkeznek az újabb betegek a kórházba, szinte kivétel nélkül valamennyi kezelés alapos, bő vizes zuhanyozással kezdődik. Valamennyi, a kórházból távozó betegnél vérvizsgálattal ellenőrzik, hogy jutott-e a szervezetébe mérgező nehézfém, eddig még nem találtak ilyen esetet.

A mentésben résztvevők is szorultak már orvosi segítségre. Egy tűzoltónak fölmaródott a lába, mert a gumicsizmájába vörös iszap került, és sokáig nem cserélt lábbelit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.