A semmi és a riasztó

Egyelőre azt tudjuk, hogy nem tudunk semmit. Két megállapítás áll szemben. Az erősebb fél (Orbán Viktor miniszterelnök és Illés Zoltán államtitkár) álláspontja szerint az iszapkatasztrófának nem természeti, hanem emberi oka van; a gyöngébb (az iszaptároló-tulajdonos) MAL azt ismételgeti, hogy nem felelős, mert az ok természeti.

Ha ezeket az álláspontokat külön-külön nézzük, a következők derülnek ki. A miniszterelnök nem kategorikusan, hanem megengedő módon fogalmazott: azt mondta, hogy emberi mulasztás „történhetett”. Nem biztos, hogy az történt, csak meglehet. Éspedig kizárásos alapon, tudniillik Orbán szerint „nem ismerünk olyan jelet, miszerint természeti oka lehetett a katasztrófának”, azaz a gátszakadásnak. Nem zárta ki, hogy ilyen jel még előkerülhet. Illés államtitkár „pontosította” az emberi okot. Az ő álláspontja: a zagytározóban a megengedettnél sokkal több vörös iszapot tároltak. Ehhez annyit, hogy a tározó engedélyezett kapacitása meghaladja a 4 millió köbmétert, de ebből a MAL könyvei szerint a tavalyi év végén csak 3,5 milliót használtak fel. Ha a 4 milliós határt a katasztrófáig nem lépték át, akkor Illés érvelése nem állja meg a helyét.

A MAL menedzsmentje ugyancsak pontosított – a természeti okra nézve. Idézem: „A tározó sarka az agyagos talapzaton megcsúszott, ezért szakadt át a gát. Ezt feltehetően a korábbi esőzés okozhatta”. Ehhez annyit, hogy a nagy esőzések alkalmasak méretes szerencsétlenségek előidézésére, ezért ha a MAL vezetői, műszaki emberei tudták, hogy a szóban forgó sarkon agyagos, csúszásra érett a talapzat, tehettek volna valamit ellene.

Ez idő szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda, a katasztrófavédelem (ugyancsak belügyi szerv), valamint maga a cég vizsgálódik párhuzamosan. Az NNYI máris megfogalmazta a halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúját, ergo a nyomozás irányát. Az emberi, anyagi és környezeti károkat, egy teljességgel tönkrement község tragédiáját látva ez helyeselhető.

Kedvetlenül olvasom viszont, hogy a MAL vezetői – miközben súlyosan sebesült emberek tucatjait ápolják kórházban – azt ismételgetik, hogy a „vörös iszaptól nem kell félni”. Az, hogy maga a vörös iszap nem veszélyes hulladék: listázott evidencia. Nem is attól kell(ett) félni, hanem a cunamiként kiömlő lúgos víztől, amely mar, sebesülést és mérgezést okoz. Pintér belügyminisztert tehát okkal ragadta el az indulat a veszélytelenség szó hallatán, de politikusként higgadtabb formáját is választhatta volna a replikának annál, mint hogy akkor a MAL vezetői fürödjenek meg az iszapban.

Végül: az már nem kedvetlenséget, hanem riadalmat okoz, hogy megjelent a színen egy oda nem illő ember: Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos. Ő most a MAL „korábbi állami megbízásait, szerződéseit” vizsgálja gyorsított ütemben, vélhetően a hajdanán ugyancsak timföldgyártásban „utazó” és a MAL tulajdonosaival közös cégeket birtokló Gyurcsány Ferenc leleplezésének lebírhatatlan vágyával. Megjósolhatom, mire jut. A MAL, miként a Gyurcsány tulajdonában levő MOTIM, a piacinál olcsóbb áron kapta az áramot a monopolhelyzetben levő állami MVM-től. Amiképp sok más „24 órás” energiafogyasztó is. Itt Papcsák meg is reked majd. Az MVM-et az idő tájt (míg Gyurcsány le nem váltotta) a ma érinthetetlennek tűnő BKV-vezér, Kocsis István vezette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.