A szülők bűne?

A labdarúgó-vb-döntő holland durvaságait látva egy barátom azt mondta, módosítani kellene a szabályokat: ha egy csapat játékosai három sárga lapot kapnak, automatikusan fel kell mutatni egyet az edzőnek is, az ötödik után pedig a pirosat. Mert amikor a szabálytalankodás meghatározó jellemzője az egyik fél játékának, akkor egyértelmű az edző felelőssége.

Távoli az analógia, de hasonló logikára épül Lábady Tamás bíró minapi ítélete és indoklása. Néhány éve két gimnazista előre megfontolt szándékkal, kegyetlenül meggyilkolta egy osztálytársát, egykori barátját. Összeverték, majd amikor a fiú összeesett, egy tóba lökték. A gyilkosok 14 évet kaptak.

A büntető ítélet után polgári per indult: a meggyilkolt fiú szülei kártérítést követeltek. Nem szokatlan, hogy a büntető ügyeket kártérítési perek követik, még akkor sem, ha pénzben nem fejezhető ki a bűnelkövető által okozott kár. Az ítélőtáblán a szülők kérelmét helybenhagyták, és az elkövetők szüleit négy-négymillió forint kártérítésre kötelezték.

Ha egy fiatalkorú ilyen embertelen tettekre képes, ott a nevelésben súlyos mulasztásokat követtek el a szülők – mondta ki a Lábady bíró vezette tanács. Hozzátették: az elkövetőkből „hiányzott az irgalom, a könyörületesség, a szánalom, a megrendülés és a jóság. A szülők nem nevelték őket az élet tiszteletére olyan módon, hogy ne jussanak el ennek a brutális bűncselekménynek a megvalósításához”.

A bírák döntöttek, de a kérdés ettől még élő: milyen mértékben vonhatók gyermekük tettéért felelősségre a szülők? A gyereket rengeteg hatás éri. A szülő csupán az egyik, bár kiemelkedően fontos szereplője az életének. Számos kutatás kimutatta azonban, hogy adott életkorban a szülők hatása elhalványul a televízióban látottakhoz, és főleg a barátok közt tapasztaltakhoz képest.

A szülő felelőssége vitathatatlan. Abban is, ha a gyerekét a tévé neveli. Próbálhat hatni rá így és úgy is. De csupán reménykedhet benne, hogy a gyereke az általa vallott értékek szerint határoz, amikor kritikus helyzetbe kerül. Vajon hol a felelősség határa? Hány példát ismerünk, amikor jó körülmények közt, szeretetben nevelt fiatal követi el a megmagyarázhatatlant, mondjuk, szerelmi bánatában?

És ha egy 16 éves diák tettéért felelősek a szülők, akkor egy 19 éves felnőtt esetében is számon kérhetők lesznek? Hiszen felvethető, hogy milyen nevelést adtak egészen 18 éves koráig. Hol van ennek a vége?

Lábady Tamás bíró következetesen viszi végig a konzervatív felfogást, amely a család kitüntetett szerepét tekinti kiindulópontnak. Szerinte a család egysége nemcsak akkor számít, ha adókedvezményről van szó, hanem akkor is, amikor felelősséget kell vállalni. Ám az általa nyilván mélyen megélt meggyőződés annak a jogelvnek a határait feszegeti, miszerint a valódi felelősség csak személyes lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.