Lesz-e Szerencsen erőmű?

Érvényes és eredményes volt a borsodi városban vasárnap, az önkormányzati választásokkal egy időben megtartott véleménynyilvánító népszavazás, amelyben a helyieknek arra a kérdésre kellett felelniük: „Fontosabbnak tartja-e a Szerencs hagyományaira épülő iparfejlesztést és az ehhez kapcsolódó munkahelyteremtést, mint a világörökség védőzónájába történő tartozást?”

A választási névjegyzékben szereplő 8085 szerencsi közül 5134-en vettek részt a népszavazáson, amely így érvényes volt, miután a részvételi arány 63,5 százalékos volt. A feltett kérdésre a voksolók 82 százaléka igennel válaszolt. Ennek ellenére előfordulhat, hogy egyáltalán nem épül meg a Szerencs határába tervezett erőmű, vagy ha mégis, akkor nem ott, s nem akkora kapacitással. A város korábbi szocialista polgármestere, Rónavölgyi Endréné helyett Koncz Ferencet, a Fidesz–KDNP jelöltjét választották a város vezetőjévé a vasárnapi voksoláson. Ő a „hozzá hasonló józan erőkkel együtt” már korábban is amellett érvelt, hogy a borvidék, a turizmus érdekeit szem előtt tartva döntsenek a beruházásról.

– A népszavazást kezdeményezők sajnos rossz kérdést tettek fel, amelyre jó érzéssel nem lehet igennel vagy nemmel válaszolni, hisz elvileg arról kellene dönteni, hogy a bal kezemmel vágjam le a jobb lábamat vagy a jobb kezemmel a bal lábamat – mondta Koncz Ferenc. A véleménynyilvánító népszavazás eredménye nem kötelező érvényű. Az újonnan megválasztott önkormányzatot irányító polgármester szerint Szerencsnek mind a világörökségi védettségre, mind az ipar fejlesztésére szüksége van, s az erőmű körüli botrány épp egy „zöldberuházást” tett szinte lehetetlenné. A kampányban Illés Zoltán, a vidékfejlesztési tárca illetékes államtitkára újságíróknak úgy nyilatkozott: szó sem lehet arról, hogy erőmű épüljön Tokaj-Hegyalján.

A szerencsi szalmatüzelésű erőmű építésének ügye évek óta húzódik. A korábban Hujber Ottó, az MSZP-s gazdasági körökhöz kötött nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó BHD Kft. előbb egy ötven megawattos erőmű építéséhez kapott engedélyt, később azonban – a tiltakozások nyomán – hajlandó lett volna fele ekkora teljesítményű üzemet építeni, de az eredeti helyen, vagyis a városnak a tokaji borvidék felé eső területén. Jobboldali önkormányzati képviselők már akkor azt javasolták, hogy inkább az ellenkező, déli oldalon, a prügyi úton jelöljék ki az erőmű új helyét, ezt azonban a képviselőtestület nem szavazta meg.

Hujber Ottó az idén nyáron lemondott a beruházó BHD Kft. ügyvezetői posztjáról, azért, hogy elejét vegye a politikai támadásoknak. Utóda, Voltay Géza, a cég korábbi műszaki igazgatója – mint a szerencsi polgármesteri hivatalban megtudtuk – már akkor jelezte: az önkormányzati választás után felálló városvezetéssel egyeztetni szeretne a beruházás részleteiről. A magyar kormány meghívására szeptember közepén Szerencsre érkezett az UNESCO és az ICOMOS szakértői missziója, amely a helyszínen vizsgálta, hogy a szalmatüzelésű erőmű milyen hatással lehet a hely kiemelkedő, világörökségi szempontból védett értékeire. Jelentésüket még nem hozták nyilvánosságra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.