Kisebbségi választások: még csak most jön a java a romáknál

A kisebbségeknek lesz még egy újabb választási fordulójuk, a mandátumot szerzett helyi képviselők döntenek majd a területi és országos testületek összetételéről. A legnagyobb küzdelem a cigányvezetők között várható.

A helyi kisebbségi választásokon az arra jogosultak nem egészen 64 százaléka vett részt. Csak azok indulhattak és szavazhattak, akik bejelentkeztek a kisebbségi névjegyzékbe. Az érintettek több mint harmada tehát előzőleg vette a fáradtságot, és regisztráltatta magát, aztán végül otthon maradt.

Az ország 1592 településén a tizenhárom, törvényben elismert nemzeti és etnikai kisebbség összesen 2321 választást tartott, ebből 2315 volt eredményes. Négy éve ez a szám 2045 volt, tehát több százzal nő a kisebbségi testületek száma.

A legtöbb helyi önkormányzatot – értelemszerűen – a legnépesebb kisebbség, vagyis a cigányság alakította (1248), a romák után a németek (424), a horvátok (127) és a szlovákok következnek (122). Az előző választásokon a szlovákok még hajszállal a horvátok előtt végeztek.

A helyi kisebbségi önkormányzatokban mandátumot szerzett képviselők felhatalmazást kapnak arra, hogy elektorként döntsenek a területi és az országos kisebbségi önkormányzatok összetételéről. A mostani a második alkalom, hogy a kisebbségek módosított szabályok szerint választanak.

Főleg az országos roma választás miatt volt szükség a változtatásra: a több ezer küldött részvételével rendezett, hajnalig elhúzódó procedúrát korábban kaotikus jelenetek tarkították. A nehezen levezényelhető gyűlések helyett az elektorok immáron saját településükön szavazhatnak a területi és az országos önkormányzatokra. A januárban esedékes újabb választási forduló pontos időpontjáról az Országos Választási Bizottság határoz majd, egyúttal megállapítja azt is, hogy mely szervezetek jogosultak listát állítani (azok, amelyek átlépték a tízszázalékos küszöböt).

A legnagyobb várakozás ezúttal is az országos roma választást előzi meg. A Farkas Flórián vezette Lungo Dromnak van messze a legtöbb elektora (2288), a fideszes politikus elsöprő győzelemről beszél.

Nos, első ránézésre valóban nincs mitől tartania. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke (775 mandátum) viszont azt állítja: ha a vele szövetséges, de külön-külön induló szervezetek eredményeit összeadjuk, akkor legalább ugyanolyan jól állnak, mint a Lungo Drom. Akárhogyan is van, a cigányok esetében tényleg igaz, hogy a java még csak most következik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.