Terül, terül - álláspontunk a választás eredményéről

Terülj, terülj, asztalkám lett az ország újra a Fidesz számára. Az önkormányzati választások után úgy fest, hogy elég kimondaniuk a varázsszót, és elibük kerül minden, mi szemük és szájuk ingere. A mesében ezt az asztalt el is lehetett aztán bukni - meg visszaszerezni –, de most még az a kérdés, hogy ki az, aki rajtuk kívül hozzáfér valamihez is.

E tekintetben a tegnapi választásnak még egy győztese van, igaz, nem ebben a mesebeli mértékben, csak a szegény embernek való útravaló bőségével, ez az MSZP. A fél évvel ezelőtti, kormányról elszenvedett nagy bukáshoz képest is sokat veszítettek ugyan, de nem mindent. Amit megtartottak, a túlélés reményét adja számukra. Megmaradt Szeged, Angyalföld, Erzsébet, Kispest, Dorog, Ajka, Kazincbarcika és még egy sor más település, és valamelyest megtartották magukat Budapesten is.

Váltópárti erőt nem mutattak, de az ellenzéki pártok közül sokkal inkább kiváltak, mint a parlamenti választásokon. A győztesek pedig magukhoz igazíthatják a párt arculatát. Ahogy a végveszélybe került területek – például Borsod, Nyírség, Hajdúság – elmentek segítségért a Fideszhez, erőért a Jobbikhoz, úgy a tisztes szegénység vidékei közül láthatóan több maradt a szocialistáknál.

A Jobbik most elveszítette mind a Fidesszel oldalon belül, mint a szocialistákkal lövészárkokból folytatott harcot. Ismét szembesítették az országot azzal, hogy jelen vannak szinte mindenhol, viszont most szembe kell nézniük azzal, hogy a Fideszhez képest csak olyasmit tudnak már mondani, amitől az átlagembert kiveri a víz. Velük szemben az LMP-ről az derült ki, hogy a helyhatósági választásokat tévéképernyőkről nem lehet megnyerni. Ott, ahol le kell kanyarodni az autóútról, szinte nincsenek jelen. Az idő majd eldönti, csak idő kérdése-e, hogy belakják az országot.

A legnehezebb a Fidesz számára lesz az újabb kétharmados siker értékelése. Egyrészt egyértelmű, hogy az emberek tartják az áprilisban nekik adott szavukat, nem volt okuk megvonni a bizalmat, igaz, vigyáztak is nagyon rá kormányon, hogy ne keveredjenek olyan helyzetbe, ahol az ígéreteket szembesíteni lehet a valósággal.

Erre még van három és fél év, akkor lesz a következő választás. Addig kell végig gondolniuk, mit mondtak az emberek Gödöllőn, amikor a Fidesszel szemben átütő erővel Gémesi György mellé álltak, mit kezdenek a meglehetősen sok belső kettős jelöléssel, ahol többnyire a hivatalos Fidesz-jelölt jött ki jobban a lázadóval szemben, de több helyen (Vác) kritikus helyzet állt elő. Nem volna jó, ha a szocialista Molnár Gyula vereségéből bárki azt a következtetést vonná le, hogy fair négy nappal a választások előtt meggyanúsítani valakit, s ez még akkor is így van, ha a szintén eljárás alá vont örökös veresegyházi polgármester, Pásztor Béla simán nyert.

Néhány nappal ezelőtt Tóth Ákos lapunkban azt írta, hogy amíg Meggyes Tamást, feje fölött a Fidesz logóval az emberek megválasztják Esztergomban polgármesternek, Orbán Viktor okkal gondolhatja, hogy bármit megtehet. Nos, Meggyest most nagyon megverték. Továbbá otthon, tehát Felcsúton és Alcsúton is kikapott a Fidesz jelöltje. Mindent tán mégsem lehet, egyébként azonban terülj, terülj asztalkám.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.