Feljelentések és vad melegezés után csendes vasárnap

Álmos, néptelen kisváros képét mutatta az odalátogatóknak a választás napján Gödöllő. A belvárosi lámpák kikapcsolva, unatkozó taxisok nézik a néptelen főutcát, a HÉV sem mozdul, csak a piacon az egyik épület burkolatát bontó munkások zajonganak, ahogy az emeletről egy vastag csövön a konténerbe csúsztatják a sittet.

A kora délutáni órákban csak a szavazókörök környékén jönnek-mennek az emberek, az Erkel Ferenc Általános Iskola előtt például olykor négy-öt ember is feltűnik tíz perc alatt, egyébként lélek sem mozdul az utcákon.

Lehet, hogy az előző esti békenapi rendezvény utóhatása érződik a városon? Egy nappal a helyhatósági választás előtt Gödöllőn a városi művelődési központ szervezésében egész estés rendezvényt tartottak, „Üzenjünk békét a világnak!” mottóval. Gyerekműsorok, a helyi iskolák kórusainak fellépői, koncertek, vásár és búcsú a béke jegyében, mi másra gondolhatnánk, mint hogy a szavazás közeledtével eldurvuló kampány zárásaként időzítették a programot, mintegy nagyszabású lehetőséget a gőz kieresztésére és a kedélyek megnyugtatására. Kiderül azonban, hogy október 2. az erőszakmentesség világnapja, aminek az égvilágon semmi köze nincs a magyar belpolitikához.

Ahogyan a központban csaknem végigérő közműépítésnek sincs igazán köze a választási időponthoz, bár mi tagadás, az útfelbontás láttán az első reakciónk az volt: na, tessék, itt is egy kampányberuházás. Megszokhattuk: négyévente szeptember vége felé, október elején frissen aszfaltozott parkolók és kerékpárutak, valamint küszöbönálló beruházásokról beszámoló óriásplakátok erdeje tudatja, hogy a települések fejlődnek, a tisztséget betöltők teszik a dolgukat. Idén a kampányfinis újabb fejleménye a nem kormánypárti polgármesterek (és jelöltek) ellen indított ügyészségi eljárások bejelentése, és ilyenért nem is kell nagyon messzire menni, pénteken, két nappal a szavazás előtt például a közeli Veresegyházán vonták eljárás alá a polgármestert. Ezek után már viszont az tűnhet furcsának, hogy a gödöllői belvárosban zajló nagyvonalú beruházást, a főtéri közműcserét nem októberre időzítették. Hanem januárra, mivel a 3-as számú főút túloldalán található Grassalkovichkastély ad otthont a 2011 első fél évében soros magyar elnökség idején az Európai Unió Tanácsa rendezvényeinek.

Vasárnap délután csak a plakáterdő emlékeztet a választásokra. Az oszlopokon a Fidesz narancssárga falragaszai Boros Andrea ügyvédet reklámozzák, bár többen emlékeznek még arra, hogy tavasszal arról szóltak a hírek, hogy a már húsz éve polgármesteri tisztséget betöltő Gémesi György megállapodott a Fidesszel: támogatja a jelöltüket az országgyűlési választásokon, ha ősszel, a polgármesteri tisztségért nem indítanak ellene jelöltet. A Gödöllői szolgálat című helyi lapban viszont a Fidesz képviselője úgy fogalmaz: soha, egyetlen percig fel nem merült, hogy pártja nem indulna a polgármesteri tisztségért.

Az MSZP a belvárosi plakátrengeteget nézve mintha nem is létezne a városban, plakátjaik feltűnő hiánya után meg sem lepődünk rajta, ha a kora délutáni órán a városi pártirodát lelakatolva találjuk.

A polgármestert támogató Gödöllői Lokálpatrióta Klub plakátjainak színe sötétkék. A belvárosban ezekből látni a legtöbbet. Gémesi azonban nem csak a plakátokon tűnt fel, szeptember utolsó napján ugyanis a polgármester nemi identitását megkérdőjelező szórólapot kezdtek osztogatni a lakótelepen. A történtekre lakossági bejelentés nyomán derült fény, majd a helyszínre siető rendőrök és közterület-felügyelők hét budapesti és őrbottyáni embert értek tetten, a kocsijukból pedig 13 ezer szórólapot foglaltak le. A közterület-felügyelők az MTI jelentése szerint videóra vették a férfiak beszámolóját, „miszerint a Fidesz megbízásából dobálták a postaládákba a nyomtatványokat, s darabonként 2 forintot kaptak érte”. A szórólapon ez volt olvasható: Támogatjuk a toleranciát és a másság tiszteletét Gödöllőn! A lapon Gémesi György fotója és a város címere látható, a szöveges részben pedig a „Gödöllői Melegek Társasága” ecseteli, hogy nyíltan kiállnak Gémesi mellett, aki az elmúlt években sokat tett a melegek fokozottabb megbecsülése érdekében. Ilyen nevű szervezet azonban nincs Gödöllőn.

Gémesi György még aznap közleményben tiltakozott a szerinte nyilvánvalóan a Fidesz megbízásából készített és terjesztett nyomtatvány miatt, és feljelentést tett a Fidesz ellen a rendőrségen. Aznap este a Fidesz helyi szervezete az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, hogy rágalmazás miatt viszontfeljelentést tesz.

A belvárost alaposan bekékítő lokálpatrióta plakátok nagy része a földre leállított kék hirdetőtábla, amit nejlonborítás is véd az esőtől (vagy az átragasztástól?). De fölösleges az óvatosság, sehol egy kisatírozott fogú képviselőjelölt, sem egy tollal megvakított plakátarc, még egy felülragasztott hirdetményt sem látni. Ha nem hallottunk volna a csütörtöki eseményekről (amelyekkel vasárnap mintha már senki nem foglalkozott volna a városban), azt hihetnénk, Gödöllőn csendes, kulturált kampány zajlik. Csalóka felszín.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.