Búcsú a szombati kampánycsendtől

Húsz év után most először szombaton is kampányolhatnak a pártok, dőlhetnek a párthirdetések a médiából, miután a parlament vasárnapra, a szavazás napjára korlátozta a kampánycsendet. Az új szabály egyelőre csak az önkormányzati választásokra vonatkozik.

Az új szabály szerint a kampánycsend vasárnap 0 órakor kezdődik és a szavazás végéig, 19 óráig tart, és csak az októberi önkormányzati választásokra vonatkozik. (Az országgyűlési választások szabályait, benne a képviselők számának 200 főre való csökkentését ugyanis a Fidesz a jövő évben tervezi megváltoztatni.) A kormánypártok azzal érveltek a kampánycsend időtartamának csökkentése mellett, hogy az európai országok többségében a kampánycsend ismeretlen fogalom, valamint a megsértésnek lényegében nincs semmifajta érdemi szankciója.

A pártok élnek is a lehetőséggel. A Fidesz szombaton „Demszky-búcsúztató” felvonulást tart a fővárosban. Az MSZP pénteken a budapesti Erzsébet téren. Az MSZP és az LMP is jelezte: szombaton is terepen lesznek, és az utolsó pillanatig próbálják meggyőzni az embereket.

Az Egyesült Államokban ismeretlen fogalom a kampánycsend, ott csak a választóhelyiségben tilos az agitáció, a szavazófülkétől pár méterre már az kampányol, aki csak akar. Nincs kampánycsend Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Csehországban és Nagy-Britanniában sem, ahol a választás napján is rendszeresen közölnek részeredményeket és politikusi nyilatkozatokat.

A környező országok közül Szlovákiában és Szerbiában 48 órás kampánycsend van, Ukrajnában, Luxemburgban és Spanyolországban a választást megelőző nap hajnalán lép életbe. Macedóniában és Franciaországban pedig csak a választás napján tiltott a kampánytevékenység.

Hack Péter alkotmányjogász, aki a rendszerváltáskor részt vett a választási törvény kidolgozásában, azt mondta: akkor több érv szólt a szombat hajnalban kezdődő kampánycsend mellett. A legfontosabb, hogy az embereknek legyen egy olyan napja, amikor „zaklatás" nélkül végiggondolhatják döntésüket. A hosszabb kampánycsend mellett szólt az is, hogy akkor csak egy állami televízió és rádió, valamint néhány napilap volt, emiatt fennállt a veszélye annak, hogy az utolsó pillanatban megpróbálják manipulálni a közvéleményt, és nem lesz idő a cáfolatra.

A kereskedelmi tévé, az internet és a közösségi oldalak megjelenése azonban felülírta a korábbi félelmeket és szabályokat, ezért Hack a kampánycsend mostani lerövidítését a realitásokhoz közelebb álló szabályozásnak tartja. Tóth Zoltán választási szakértő a hosszabb kampánycsend híve, mert szerinte az embereknek kell legalább egy nap, hogy felszabaduljanak a pártok lelki nyomása alól. Tóth, aki az elmúlt években számos országban járt választási megfigyelőként, azt mondta, az internet és a közösségi oldalak megjelenése valóban megnehezíti a kampánycsend betartását, szerinte azonban ezt lehetne kezelni a törvények finomításával is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.