Kósa Lajos már megint jól mulat

Kósa Lajos úgy gondolta, hogy vasárnap közeledtén nem árt még egy kis önbizalom-növelés, ezért tegnapra összeszervezte Debrecenbe a városi polgármestereket, hogy ott bulizzanak még egy nagyot, afféle kampányzáróként.

A városi polgármesterek randevúja néven futó esemény végeredményben mást se volt hivatva igazolni, mint hogy Kósa és fideszes polgármestertársai az újkori történelem legrátermettebb városvezetői. Az eseményre szóló meghívón szerényen csak annyi állt, hogy Debrecen „a magyar történelemfejlődés legújabb kori sikervárosa". Valahová aztán azt is eldugták a meghívó szövegében, hogy ez lesz a húszéves önkormányzati rendszer ünnepsége is.

Minden év szeptember 30-án ugyanis valamennyi magyarországi önkormányzati szövetség együtt ünnepeli immáron tíz éve azt, hogy 1990. szeptember 30-án tartottak először önkormányzati választást Magyarországon. Ez az önkormányzatok napja.

Tavaly még úgy volt, hogy ebben az évben is együtt ünnepel a hét szövetség, de a Kósa Lajos vezette Megyei Jogú Városok Szövetsége azt ajánlotta, hogy majd az új kormánnyal tárgyaljanak az ünnep megrendezéséről. Megpróbálták, ha nem is a kormánnyal. Írtak az államfőnek, aki előbb vállalta a részvételt, majd lemondta. Aztán Orbán Viktor mentette ki magát. Majd Kövér László közölte, hogy az ünnepségre a Parlament felsőházi termét csak térítés ellenében kaphatják meg. Így teltmúlt az idő, végül aztán az önkormányzati szövetségek, amelyeket egyébként nehezen lehetne szoci bázisként leírni, legnagyobb döbbenetükre megtudták, hogy Kósa Lajos szép titokban már meg is szervezte a hátuk mögött Debrecenbe a városi polgármesterek randevúját, csak erről valahogy elfelejtette őket értesíteni.

Ja, és a fővédnök Orbán Viktor, ki más is lenne. A legnagyobb önkormányzati érdekvédelmi szövetség, a több mint 1300 települést tömörítő TÖOSZ főtitkára keserűen csak ennyit mondott: Kósa Lajos elárulta saját önkormányzati érdekvédő társait.

Árulás. Rendkívül súlyos szó, ennek ellenére mintha nem is e korból való volna. Hiszen ki akad még fönn itt szimpla árulásokon? Emlékszik-e még valaki, hogy az önkormányzatok buzgó érdekvédője, Kósa Lajos hogyan próbálta annak idején megakadályozni, hogy egy Debrecen melletti kistelepülésen telepedjen meg egy multicég? Inkább elutazott tárgyalni a cégközpontba, csak nehogy már a kistelepülés járjon jól, vigyék inkább a beruházást Debrecenbe. A befektető ezt aztán úgy elunta, hogy inkább másik országba ment. Ha valaki ezt meg tudta tenni, vajon miért ne lépne át ugyanilyen könnyedén másokon? Mondjuk az összes többi településen. Hiszen Kósa a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökeként 23 települést képvisel, úgy kétmillió embert. Kit érdekel a többi, összesen úgy 3150 települést tömörítő érdekvédelmi szövetség a maguk csaknem nyolcmillió emberével? A lényeg, hogy húszéves az önkormányzatiság, és Kósa Lajos ismét jót mulatott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.