Tizenkilenc éve tartó „zöldharc”

– Egyszer az életben végre győzhet-e az egyszerű polgár? Vagy törődjön bele végleg, hogy a lakosságot érintő ügyekben folyton az emberek feje fölött döntenek? – kérdezi tőlem Nagyné Mátray Emília.

Majd a Debrecenben élő nyugdíjas asszony közli velem, hogy nem kell válaszolnom, kérdéseit költőinek szánta, mert az évek múltával egyre pesszimistább, s lassan már ő maga is alig hiszi, hogy tizenkilencedik éve húzódó „zöldharca” az ő győzelmével érhet véget. Nem tévedés: a debreceni Zöldpark Egyesületet képviselő Nagyné Mátray Emília 1991 óta küzd azért, hogy a Cívis utcai lakásával szemközti, a Békessy Béla út és a Böszörményi út sarkán lévő park megmaradjon annak, aminek egykor szánták. Fás, cserjés, bokros zöldterületnek a betondzsungel közepén. A nyugdíjas azt mondja: újabb tiltakozó akcióba kezdenek a terület tervezett átalakítása ellen, s ha szükséges, panasszal fordulnak a strasbourgi bírósághoz, a debreceni önkormányzatot pedig beperlik –mint fogalmaz – „közérdek megsértése” miatt.

Az előzményekről röviden annyit: a csaknem nyolcezer négyzetméteres ingatlant az azóta elhunyt Hevessy József SZDSZ-es polgármester által vezetett önkormányzat két részletben, összesen 39 millió forintért adta el 1991–1992 folyamán az OMV Hungária Ásványolaj Kft.-nek, amely jelenleg is a terület tulajdonosa. A vevő kötelezettséget vállalt arra, hogy az általa oda tervezett benzinkutat és üzletházat az adásvételi szerződés aláírását követő három éven belül megépíti. A beruházás megkezdése azonban a lakossági tiltakozások miatt egyre késett, és az önkormányzat műszaki irodája csak évekkel később, 1998-ban adott építési engedélyt adott üzletház és üzemanyagtöltő állomás létesítésére. A tiltakozó lakók bíróság elé vitték az ügyet, de vesztettek: az eredeti építési engedélyt 2002-ben a Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta, így az jogerőre emelkedett, azaz végrehajthatóvá vált. Ám az elhúzódó per miatt az OMV az építési munkálatokat nem kezdte el, és a meghatározott időre szóló építési engedély 2004-ben érvényét vesztette. Itt tartunk most: a szóban forgó telken még nem épült föl semmi.

S hogy mi indokolta a Zöldpark Egyesület újabb tiltakozó akcióját? Úgy tudják, hogy a tervezett 2-es villamos nyomvonala érinti majd ezt a területet is, s nem szeretnék, ha emiatt fákat vágnának ki, és újabb darabokat szabdalnának le a zöld területről. Nagyné Mátray Emília szerint az volna a legjobb megoldás, ha az önkormányzat viszszavásárolná az ingatlant a tulajdonostól, s meghagyná a parkot továbbra is parknak.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere már többször tájékoztatta a helyieket a 2-es villamos tervezett nyomvonaláról. A városvezető elmondta: a szóban forgó zöld terület közelében futó villamospályát két kilométer hosszan füvesítik majd annak érdekében, hogy a „zöld sziget” jellege ne veszszen el. Pál Csaba, a polgármesteri hivatal sajtóreferense közölte: a tervezett villamospálya nem fenyegeti a Békessy Béla út és a Böszörményi út sarkán lévő parkot, mert nem azon keresztül, hanem a mögött fog elhaladni. Hozzátette: az önkormányzat ígéretet tett arra, hogy ha a villamospálya miatt fákat kell kivágni, akkor minden egyes fa helyett kettő újat ültetnek majd. A hivatalban úgy számolnak, hogy négyszáz új fára lesz majd szükség. (Azaz kétszáz fát terveznek kivágni.) Arra a kérdésemre, hogy az önkormányzat tervezi-e az érintett terület visszavásárlását, Pál Csaba azt válaszolta: erről már tárgyaltak a tulajdonossal, ám a cég nem kíván megválni az ingatlantól.

A környék lakói mégsem nyugodtak meg. Hiszen a parkban nap mint nap látják azt a tájékoztató táblát, amely szerint az OMV még mindig társberuházókat keres – mégpedig egy töltőállomás, parkolóház és irodaépület létesítésére. A táblát azonban valakik összefirkálták, s ráírták: NEM.

A nyugtalanító tábla
A nyugtalanító tábla
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.