Az ügyészség nem politizál, csak nemzeti együttműködik

Valaki megpróbálta eljuttatni a helyi és a megyei ügyészségnek egy szombathelyi, alapvetően fideszes politikusokat érintő botrányról szóló dokumentumait, de sem itt, sem ott nem fogadták, mert már lejárt az ügyfélfogadási idő. Van ilyen.

Olyan azonban már ritkábban fordul elő, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség emberei maguk kézbesítsenek egy idézést. Márpedig így történt ez, hiszen maguk vitték el Molnár Gyula újbudai polgármester idézését, ami egyébként aznapra szólt. Molnár a korábban kipostázott levelet ugyanis nem vette át. Ezért próbálták kézbe adni. Ha történetesen átveszi, akkor nemcsak alpolgármesterét, az egykoron szabad demokrata Lakos Imrét, hanem őt is gyanúsítottként hallgatták volna ki már kedden egy három évvel ezelőtt indított eljárásban, és akkor talán a Magyar Hírlap tegnapi száma sem azzal a kissé sajnálkozó címmel jelent volna meg, hogy Lakos már bent, Molnár még kint. A Szombathelyen és Budapesten történtek közt nincs semmilyen összefüggés, természetesen. Ha csak az nem, hogy mindkettő befolyásolhatja a vasárnapi választást. Szombathelyen az ügy elég rosszul jönne a Fidesz polgármesterjelöltjének, de hát ott a tisztázásra most csekély az elszántság, az ügyészség ügyfélfogadási időn túl nem szorgoskodik.

Itt Budapesten, Molnár Gyula viszont azon kevesek egyike, akinek még volt egy kis esélye arra, hogy megverje vasárnap fideszes ellenfelét. Ez az esély meglehet, még haloványabbá vált, hiszen éppen most, pár nappal az önkormányzati választás napja előtt értek össze a szálak, épp most gyűlt össze három év lankadatlan nyomozás után annyi információ, hogy meggyanúsítsák az újbudai polgármestert. Mindezt persze lehet a véletlen számlájára írni, miért is ne lehetne, hiszen annyi, de annyi minden múlik a véletlenen, és lám, Fazekas Géza főügyészségi szóvivő még csak el sem mosolyodik, pedig az emberi gesztus lenne, amikor arról beszél, hogy a főügyészség akkor közli a megalapozott gyanút, amikor az megfogalmazódik, és ez ebben az esetben szeptemberben történt meg, így szeptember közepén ki is küldték az idézéseket. Talán maga is elhiszi, hogy ez így van rendben, ez így törvényes, így szakszerű és így szabályszerű, és egyebekben politikai nyilatkozatokra nem kívánnak reagálni, miért is tennék, hiszen nem politizálnak ők.

És tényleg nem. Nem politizálnak, akik nem veszik át a szombathelyi dokumentumokat, és nem politizálnak a központi ügyészség munkatársai. Nem utasítja őket a Fidesz, hogy azzal ne foglalkozz, ezzel viszont igen, tényleg nincs utasítás, hiszen nincs miért. A rendszer nem így működik. Nem, hiszen szép lassan alkalmazkodik mindenki, és teszi a maga dolgát, magyarázza ezt, ha ezt kell, magyarázza azt, ha azt kell, maga jön rá arra, hogy neki hogyan kell viszonyulnia ehhez vagy ahhoz, maga teszi meg a kellő lépéseket, hatékonyan fordul a megfelelő irányba, tevékeny részesévé válik a nagy egésznek, amely így tudott fennmaradni több mint negyven éven át, és e magánszorgalmúságból születik újjá most ez a magatartás húsz év múltán, nemzeti együttműködésként – a kormánnyal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.