Kétezer aláírás a Pacsirtamezőért

Eddig csaknem kétezer aláírás gyűlt össze a volt kormányzati negyed ügyében, hogy annak területén elsősorban zöld felület – közparkok, sportpályák és játszóterek – épüljenek.

Terézvárosnak ugyanis ez az egyetlen lehetősége arra, hogy hoszszú távon biztosítsa a VI. kerület Duna felőli légátjárását.

Verók István júniusban a Ferdinánd hídon
Verók István júniusban a Ferdinánd hídon

Mint arról már beszámoltunk, Verók István terézvárosi polgármester június végén a Ferdinánd hídon tartott rendhagyó sajtótájékoztatóján ismertette a kerület követelését, egyúttal aláírásgyűjtést hirdetett céljaik elérése érdekében. A helyszín nem volt véletlen, a hídról ugyanis jól látható a Nyugati pályaudvar és a MÁV területe egészen a Dózsa György útig, amelyet régen Pacsirtamezőnek hívtak. Ezen a területen épült volna fel a kormányzati negyed, ám a beruházás végül meghiúsult. A polgármester utalt arra, hogy a terület zöldhasznosításának terve nem új keletű, többször is egyeztettek róla a korábbi kormányzattal és a fővárossal az elmúlt években. Kérdésünkre elmondta azt is, a kormányzati negyedet úgy tervezték, hogy az épületek elhelyezkedése biztosította volna a légátjárást.

Verók István szerint a jelenlegi helyzet tarthatatlan, hiszen az elkezdett, de félbemaradt kormányzati negyed miatt félig lerombolt épületek, gödrök csúfítják a látképet. Az állam, a MÁV és főváros területét szemét és hajléktalanok lepik el, a Podmaniczky utcai lakókat ért zajterhelés pedig elfogadhatatlanná és tűrhetetlenné teszi a mostani állapotokat, melyek Budapest belvárosához is méltatlanok.

A polgármester továbbra is kész arra, hogy elképzeléseit a jelenlegi kormány érintett minisztereivel, államtitkáraival és a főváros leendő vezetőivel is megvitassa. A terület rendezése, zöldesítése, környezetterhelésének csökkentése ugyanis csak modern városfejlesztési koncepcióval érhető el, így javítva nemcsak a VI. kerület, hanem Budapest levegőminőségét is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.