Kertben ringatózva

A kispesti Trefort Ágoston Kéttannyelvű Szakközépiskola és Gimnázium elektrotechnikusi szakán 2000-ben szerzett érettségi bizonyítványával azonnal a felnőttek világába lépett Ternyák András, aki 29 évesen Budapest egyik legfiatalabb polgármestere lehet, ha a XVIII. kerületi választók bizalmat szavaznak neki.

Családja tősgyökeres pestszentlőrinci, ő maga a Ganzkertvárosban nőtt fel. Jelenleg is ott lakik az egyelőre nőtlen, de a kerületi játszótér-építési program egyik lelkes élharcosaként tevékenykedő politikus. Nem véletlen: hobbija ma is a kertészkedés. A történelmi könyveken edződő, egy ideig ingatlanfejlesztőként is dolgozó Ternyák András 2002–2005 között a budapesti Corvinus Egyetem hallgatója volt, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem diákja, aki tehát korán eljegyezte magát a közélettel: 1999-ben a kispesti Fiatal Baloldal szervezőjeként, alapítójaként kerül a politika közelébe, 2002-ben pedig sokak csábítására belép a XVIII. kerületi MSZP-be, ahol szintén részt vesz a Fiatal Baloldal szervezésében, majd megalakulás után annak elnöke lesz. A 2002-es választások után – 21 évesen – a pestszentlőrinci önkormányzat tulajdonosi bizottságának külső tagjaként dolgozik. Nem sokkal később már tényleges politikai szerep várja: a 2004. november 28-i időközi választáson a helyiek bizalmat szavaznak neki, s így lesz a kerület 2-es számú választókörzetének önkormányzati képviselője. Ettől kezdve a tulajdonosi bizottság rendes tagjaként és a szociális bizottság alelnökeként dolgozik.

A játszótér-építés lelkes élharcosa
A játszótér-építés lelkes élharcosa

A 2006-os rendes választáson újra bizalmat kap, innentől a szociális és lakásügyi bizottság alelnöke és a testületi, ügyrendi és koordinációs bizottság tagja. Ám hamar rájön: a két bizottsági munka két embert kívánna, azaz teljes odaadással csak „egy lovat ülhet meg tisztességgel”, ezért egy év múlva úgy dönt, hogy csak a szociális bizottság alelnöki funkcióját vállalja. Mint helyi lakost jó érzéssel tölti el az a fejlődés, amelyet Pestszentlőrinc-Pestszentimre az elmúlt húsz évben felmutatott. Mint „öreg” kerületi, Ternyák András még rúghatta a labdát a Hengersor utcai focipályán, aminek helyén a Reviczky Liget-lakópark épült, még emlékszik, egykor a régi temető volt a Lőrinc Center helyén, de azt sem feledi, milyen volt a kerület tömegközlekedése 15 évvel ezelőtt. Előnyére szépült tehát a kerület, melyhez maga is hozzájárulhatott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.