Hofi és a komédiások

Kamasz- és fiatalfelnőtt-kori álmai váltak valóra három évvel ezelőtt Verók Istvánnak, amikor először nézhette végig a Terézvárosi Kabaré „egész estés” műsorát.

Régóta fontolgatta már az egykori álmok és a jelen összeszövését, már 2002-es polgármesterré választásakor is tudta, ha valami igazán tekintélyt adhat a VI. kerületnek, s ezt hangsúlyosan kell megjeleníteni, az az a tény, hogy Terézváros Budapest kulturális fővárosa.

Nézőként konferálás előtt és után
Nézőként konferálás előtt és után

Valószínűleg így volt ez már a tizenéves és a huszonéves rajongó idején is a 60-as, 70-es években, amikor oly sokszor hasztalanué, ám mégis fáradhatatlanul próbált bejutni a legendás Hofi Géza Mikroszkóp Színpad-beli előadásaira. Hofiéra, akire ma is csodálattal gondol vissza, akinek szarkasztikus politikai humorát már egész fiatalon „nagyon bírta”, később pedig arra is rájött: az ízig-vérig terézvárosi, Anker közi lakó, Hofi halála után is a legnagyobbak közül való.

A VI. kerület már Verók István fi atal korában is „színházváros” volt, tele híres és kitűnő teátrummal, társulatokkal. Ám az akkori Mikroszkópnak eléggé véges volt a befogadóképessége. Hofiból tehát többnyire a rádiós, később pedig a televíziós műsorok maradtak meg a majdani polgármesternek, az egykori terézvárosi középiskolásnak, aki a korábbi, szintén VI. kerületi óvodás, pláne bölcsődés „kultúréveire” már kevésbé emlékszik vissza. Egy biztos, a pesti Broadway flaszterét akkor is és ma is szívesen koptatja. Hát így érkezünk el az álmok összeszövéséhez, városvezetőként nemcsak meghirdette, hanem a meglévő alapokon még lendített is egyet: a Thália Színház mellett a Komédiás kávéház teraszát varázsolják minden csütörtök délután alkalmi teátrummá. Kuplék, operettek és persze humor, sok-sok kabarérészlet hangzik el neves művészek tolmácsolásában a nyári hónapok egyórás előadásain, melyeken Verók István sokszor a konferanszié szerepét is viszi. Persze leginkább „szabadnapos” művészek, érdeklődő polgárok sokasága körében üli és élvezi végig az előadásokat. Az ötlet legnagyobb erénye, hogy a Terézvárosi Kabaré mindenki számára nyitott (ezért is utcai kabaré), mindenki számára ingyenes, s ki más vigyázná tekintetével, mint a kávéház sarkán álló Hofi-szobor. Telitalálat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.